Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Warme winter brengt Schotse zalm in de war.

355 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Warme winter brengt Schotse zalm in de war.


Al meer dan 150 jaar wordt in de vierde week van januari de start gegeven van het zalmseizoen in Schotland. Maar als het van de milieuverenigingen afhangt, zullen de vissers nog minstens twee weken geduld moeten oefenen, zo staat te lezen in De Morgen. De meeste vis heeft immers door de zachte winter nog geen kuit geschoten.

Schotsezalm.jpg

"Er zit weer veel vis in de Tay dit jaar", zegt een Schotse visser in The Independent. "Door een kronkel van Moeder Natuur zijn ze helaas nog niet overgegaan tot de orde van de dag. Een zalm heeft vorst nodig om kuit te schieten. De milde winter heeft hen in de war gebracht”

Schotse milieuverenigingen vrezen dat het te vroeg bovenhalen van de zalm een hypotheek zal leggen op het visbestand. "Het is verkeerd te vissen op zalmen die aan het reproduceren zijn. We moeten de natuur eerst haar werk laten doen", klinkt het. En bijgevolg moet de start van het visseizoen met minstens twee weken worden opgeschoven.

Volgens de Tay District Salmon Fishing Board begint de zalm in normale jaren kuit te schieten vanaf eind november. Door het uitblijven van vorst en de hoge temperatuur van het rivierwater denken de meeste zalmen steeds later aan hun nageslacht. "We hebben het al een keer meegemaakt in 1980", zegt een woordvoerder. "De jaren daarna verliepen normaal. Door de warmte zien we dat de laatste vijf jaar de zalm het broedseizoen steeds langer uitstelt".(MP)

Bron: BelgaReacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen