MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Warmoes - Snijbiet

3404 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

warmoes.jpg

Wetenschappelijke naam

Beta vulgaris var. cicla

Familie

Chenopodiaceae (Ganzenvoetfamilie)

Indeling

Bladgewassen

Herkomst

Inheems in het mediterrane gebied. Was reeds gekend bij de oude Grieken.

Algemeen

Warmoes is een groente die- ten onrechte - nog weinig wordt geteeld. De smaak van het jonge blad lijkt op spinazie en ook de teelt en bereiding is vergelijkbaar met die van spinazie. Deze bladgroente is dan ook ideaal als vervanger van spinazie. Het is een makkelijk te telen, probleemloos gewas dat bovendien ook nog lekker smaakt. Je kan warmoes zaaien voor gebruik van het blad en voor de bladstelen. Wanneer je kiest voor de bladstelen dan spreken we niet meer over warmoes maar over snijbiet. Dit gewas beschikt over brede, witte of rode bladstelen en bladnerven. Het is een decoratieve groente die in de siertuin zelfs niet zou misstaan. 

Teelt

In tegenstelling tot spinazie is warmoes niet zo veeleisend wat de grondsoort betreft.  Dit gewas groeit op vrijwel elke grondsoort als die maar niet te droog is. Voor het blad (zoals spinazie) zaai je ter plaatse in volle grond vanaf half maart tot begin september. Je zaait op rijen die zo'n 20cm uit elkaar liggen. Uitdunnen zodat de plantjes 3-5cm uit elkaar staan. In de zomer is de teelt van warmoes een goede vervanger voor de teelt van spinazie omdat deze in de zomer snel kan opschieten.

Voor gebruik van de bladstelen zaai je vanaf half april in rijen die 35cm uit elkaar liggen. Je dunt de planten uit zodat ze 30cm uit elkaar staan. In het zaadkluwen van snijbiet zitten eigenlijk 3 zaadjes waardoor de plantjes (net als bij rode biet) moeten uitgedund worden. De bladstelen worden verwerkt in salades of gekookt.

TIPS: Zaai geen warmoes op een perceel waar vorig jaar rode biet heeft gestaan. Zij behoren namelijk tot dezelfde familie. Omdat warmoes een kruisbestuiver is zaai je geen rode biet en warmoes in elkaars nabijheid. -Bij droogte, regelmatig water geven. Leg eventueel een mulchlaag tussen de planten om de bodem tegen uitdrogen te beschermen en onkruidgroei tegen te gaan. -Variëteiten die geteeld worden voor de bladstelen beschikken soms over mooi gekleurde stelen. Hierdoor is het ook een geschikte 'sierplant'. -De bladeren zijn rijk aan vitamines en mineralen en bevatten veel ijzer.

Ziektes/problemen

Warmoes heeft weinig last van ziektes. De bietenvlieg kan eventueel voor problemen zorgen.

Rassen

Snijwarmoes  Snijbiet

Bewaren

Om de bladeren te oogsten snij je het gewas met een mes af als de plantjes zo'n 15cm hoog zijn. Snij niet te diep of te dicht bij de grond zodat je het hart niet beschadigt. Het gewas zal nog een tweede oogst ontwikkelen.
clip_image001(42).gif

Recepten Leuke link

SNIJBIET.NL

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen