MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Wat is een F1-hybride

797 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

clip_image001(119).jpg

Een hybrideras komt tot stand na een zeer lange reeks van ingewikkelde handelingen en heeft niets met gmo's te maken. Allereerst worden twee ouderlijnen gezocht met verschillende eigenschappen (bvb.een zeer smakelijke tomaat die echter weinig vrucht geeft (ouderlijn 1) en een tomatensoort met veel vruchten, echter zonder smaak (ouderlijn 2). De 2 ouderlijnen worden apart gehouden en gezuiverd (nl. planten die niet beantwoorden aan de selectie worden eruitgehaald totdat alle planten uniform zijn).

Eénmaal zuiver wordt de Hybride gemaakt: nl. een kruising tussen de 2 ouderlijnen. Deze Hybride F1 kumuleert (op een nog niet wetenschappelijk verklaarbare wijze) de beste eigenschappen van de 2 ouderlijnen. Zo bekomt men een tomatenplant die veel (ouderlijn 2), smakelijke (ouderlijn 1) tomaten produceert. Doordat de ouderlijnen steeds onderhouden moeten worden en dat de kruising telkens opnieuw moet overgedaan worden, zijn deze zaden merkelijk duurder dan de traditioneel gekruiste zaden.

Een nadeel is dat de zaden die deze hybride F1 plant zal geven niet dezelfde eigenschappen meer zullen hebben en dus niet geschiktzijn voor uitzaai het volgende seizoen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen