MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Goed water geven, hoe doe je dat?

21681 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Donderdag 19 Juli 2018 Volg Eddy G.

Water geven behoort tot de bijna dagelijkse verzorging van een tuin. Vooral in de zomer. Alle planten vragen in droogteperiodes om aandacht maar vooral bomen en heesters (zeker groenblijvende) die in het voorjaar zijn geplant of verplant moet je regelmatig water geven bij langdurige droogte. Ook rozen mag je niet laten uitdrogen. Watergebrek leidt tot groeistilstand. Belangrijk daarbij is te weten wanneer en hoeveel men moet sproeien.

Uiteraard is het soort grond in de tuin belangrijk: Op een zandgrond moet men meer water geven dan op een kleigrond. Klei houdt namelijk veel meer water vast. Ook de soort planten is belangrijk. Sommige planten wortelen diep en kunnen makkelijker bij water komen dan de ondiep wortelende soorten.

Om te voorkomen dat je veel water moet geven is het noodzakelijk ervoor te zorgen dat de grond zoveel mogelijk vocht vasthoudt. Dit kan door onder andere compost onder te werken. Je kan uitdroging van de grond ook voorkomen door de bodem te bedekken met een mulchlaag. Dat kan gewoon grasmaaisel zijn maar je kan ook sierschors of bijvoorbeeld cacaodoppen gebruiken. Dit is een 100 % natuurlijk product, afkomstig van de verwerkende industrie van cacao. Het oogt zeer mooi als bodembedekker in de tuin,of voor bloembakken of potten. Een extra voordeel: slakken houden niet van de scherpe kantjes van Cacaodoppen. Ze verrijken de bodem.

clip_image001(4).jpg

 

Gebruiksaanwijzing: maak de bodem onkruidvrij en goed vochtig en strooi dan een laag van 3 tot 4 cm dikte

Enkele tips:

 • geef nooit te weinig water. Beter éénmaal in de week flink water geven dan elke dag een beetje. Op die laatste manier kweek je planten met luie wortels.
 • droge wortels moeten worden voorkomen. Het is moeilijk de schade te herstellen veroorzaakt door droogte.
 • hou vooral planten in potten en bakken in de gaten. Deze moeten regelmatig van water worden voorzien.
 • het best sproei je ’s morgens. ’s Avonds kan ook maar het nadeel hierbij is dat planten vochtig de nacht ingaan waardoor ze aantrekkelijk worden voor slakken en schimmels.
 • geef geen water in de volle zon. Dit geeft kans op verbranding. Er zal zo ook veel water verloren gaan door verdamping.
 • geef zoveel mogelijk water aan de basis van planten en niet op de bladeren en/of bloemen.
 • bij een gazon moet je zorgen dat het bovenste deel van de bodem (zo’n 10-15 cm) goed vochtig gemaakt wordt.
 • het ontstaan van plassen op een gazon kan wijzen op een bodem die dichtgeslibt is. Door met een spitvork of riek op regelmatige afstand de bodem te doorprikken voorkom je dit probleem.

 

Tip 1: gebruik indien mogelijk zoveel mogelijk regenwater. Het is gratis en het is zachter. Wist u trouwens dat u bij nieuwbouw of herbouw verplicht bent een hemelwaterput te installeren ? Heel wat gemeenten geven trouwens subsidies.

Tip 2: werk je met een zwenksproeier maar is de strook die je moet watergeven smaller dan de reikwijdte van de sproeier, dan kan je aan beide kanten van de sproeier enkele gaten dicht maken met tape of plakband. Je hebt hierbij nog het voordeel dat de druk op de andere sproeigaten vergroot waardoor je verder gaat sproeien.

 

Er bestaan diverse soorten sproeiers die geschikt zijn voor kleine of grote gazons, perken en/of borders en die u het leven een stuk makkelijker maken.

 • tuinslangen waarop diverse soortenspuiten, broezen kunnen worden voorzien. Bij deze kan de sterkte van de waterstraal geregeld worden. Kies voor een degelijke gewapende slang die niet om de haverklap verdraait en in een deuk ligt.
 • zwenksproeiers die worden gebruikt om vierkante of rechthoekige oppervlakken te beregenen. Het mechanisme wordt aangedreven door de waterdruk.
 • hoogtesproeiers om hoge planten te besproeien.
 • cirkelsproeiers. Hierin is een grote keuze van eenvoudige toestellen voor kleine oppervlakken tot en met technisch hoogwaardige modellen.
 • pulserende sproeiers. Hiervan kan de reikwijdte traploos worden ingesteld. De waterstraal wordt even onderbroken en schoksgewijs in een cirkel verdeeld.
 • Dan zijn er ook nog de geautomatiseerde besproeiingssystemen die veelal vanop afstand kunnen worden bediend en die water uit het stopcontact garanderen of de sprinkler-systemen waarvan de sproeiers enkel indien nodig uit de grond komen.

8 reacties

 • Joyce S. Joyce S. Fijn artikel. Die tip van die cacaodoppen ga ik gelijk uitproberen. Ben ik ook gelijk van mijn slakken af , hoop ik. En ook niet meer 's avonds water geven heb ik begrepen. Zodat ik minder last heb van slakken . En ik ga ook geen luie wortels meer kweken. Hoewel de wortels verre van lui zijn in deze droge periode. Vrijdag 20 Juli 2018 om 08:12
 • Jessica C. Jessica C. Cacaodoppen zijn wel giftig voor dieren. Ik heb liever slakken in mijn tuin (die weer egels en padden trekken) dan dat ik een van mijn 3 honden of 4 katten moet missen. Vrijdag 20 Juli 2018 om 11:30
 • Etienne V. Etienne V. Decoratief zijn de cacaodoppen zeer zeker tussen de planten , ik heb deze ook aangebracht . De slakken daar en tegen trekken zich daar niets van aan . Vrijdag 20 Juli 2018 om 12:38
 • Ellen W. Ellen W. Wij zijn afgestapt van organische bodembedekking met schors of cacaodoppen en overgestapt op lavasteentjes (8-16 mm). Heeft in principe hetzelfde voordeel als doppen tov slakken, maar is zeer goed waterdoorlatend en isoleert goed. We hebben wat negatieve resultaten gehad met schors dat de grond te zuur maakte. Zondag 22 Juli 2018 om 08:38
 • Jos C. Jos C. ik laat gewoon hondsdraf overal tussen door groeien, en als ze me wat al te opdringerig worden, trek je er zo een hele lap uit; kan je thee van maken~! Woensdag 22 Augustus 2018 om 21:21
 • Erwin S. Erwin S. Mooi en leerzaam artikel.
  Die tip van nooit overdag water geven ivm kans op verbranding kan ik niet helemaal rijmen met dit artikel: https://www.scientias.nl/plant...
  Zondag 7 Juli 2019 om 08:59
 • Roland R. Roland R. Waarom geen oyas of ollas gebruiken ? Deze doen al dienst sinds eeuwen (China...) en laten ons minder water gebruiken !
  zie : https://www.hetkanwel.nl/2014/...
  Vrijdag 3 Juli 2020 om 07:49
 • Olga F. Olga F. De laatste warme zomers zijn de taxussen “dunner” geworden. Het lijkt erop, dat ze in die periodes minder water hebben gehad. Nu heb ik druppelslangen er doorheen gedrapeerd; zo’n 30 cm. van de grond. Één keer in de week geef ik ze nu 1 à 2 uur water. Ze knappen ervan op! De slangen kun je in de winter laten zitten. Vrijdag 3 Juli 2020 om 09:17

Log in om een reactie te plaatsen