MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Welke factoren bepalen de waterkwaliteit van uw vijver?

6733 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Verschillende factoren beïnvloeden gedurende het jaar de biologische processen die de waterkwaliteit van het vijverwater bepalen: afvalstoffen zoals uitwerpselen van vissen, ingewaaide bladeren, plantenresten, sterke neerslag, verdamping,… 

Daarom is het belangrijk te weten welke parameters de waterkwaliteit bepalen en hoe deze op hun optimaal peil gehouden kunnen worden:

  • pH-waarde = zuurgraad

De pH-waarde of zuurgraad wordt uitgedrukt door een cijfer tussen 1 en 14.  Het cijfer 7 staat voor neutraal water.  Lagere cijfers wijzen op zuur water, hogere op alkalisch water.  Vissen, planten en alle biologische processen die een vijver in evenwicht houden verkiezen een pH tussen 7,3 en 8,3.  Is de pH hoger of lager dan deze waarden, verhoogt de ziektegevoeligheid van vissen en planten en wordt het bacterieleven dat instaat voor een goede afvalverwerking, verstoord.  

  • Carbonaathardheid KH

De carbonaathardheid (KH) van vijverwater bepaalt de buffercapaciteit van een vijver en wordt eveneens uitgedrukt in graden Duitse hardheid (°dH).  Een voldoende grote buffercapaciteit is noodzakelijk om schommelingen van de zuurgraad (pH) op te vangen.  Die schommelingen zijn een spontaan gevolg van natuurlijke processen die in de vijver plaats vinden.  Sterke schommelingen van de pH echter, zijn schadelijk voor het leven in uw vijver en kunnen voor vissen zelfs fataal zijn. Zorg daarom voor een minimale KH van 6 °dH, optimaal is 8 °dH. 

  • Totale of gezamenlijke hardheid GH

De totale hardheid (GH) van vijverwater wordt uitgedrukt in graden Duitse hardheid (°dH) en is een maat voor de hoeveelheid opneembare calcium (Ca) en magnesium (Mg) in het water.  Het is van levensbelang voor vissen en planten dat deze mineralen in voldoende mate beschikbaar en opneembaar zijn.  Zorg daarom voor een minimale GH  van 8°dH, optimaal is 12°dH.

Een tekort leidt tot zwakkere vissen en verslijming van waterplanten. 

 

WAAROM DE WATERKWALITEIT REGELMATIG METEN ? 

Pas wanneer de waterkwaliteit in orde is, zal het water helder zijn en blijven de vissen en planten gezond.  Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ is het daarom  belangrijk regelmatig de waterkwaliteit in uw vijver te meten.

Met de Aqua Natura Vijverwatertestkit kunt u op een eenvoudige manier thuis een correcte meting uitvoeren van zowel de zuurgraad (pH), carbonaathardheid (KH) als totale hardheid (GH) en dit niet één maal, maar wel 25 tot 30 maal. 

U hoeft helemaal geen chemicus te zijn om de metingen correct uit te voeren. Dankzij een handige bijsluiter kan u uw meting juist interpreteren en aldus vijverproblemen voorkomen of oplossen. Dankzij de Aquanatura Vijverwatertestkit krijgt u snel een klare kijk op een heldere vijver. 


HOE DE WATERKWALITEIT OP PEIL BRENGEN ? 

Eenmaal u de waterkwaliteit gemeten hebt is het belangrijk de waarden die eventueel afwijken snel en op een correcte manier op peil te brengen.  Binnen het DCM Aqua Natura assortiment bestaan hiervoor specifieke producten : DCM Optima pH-, DCM Vijverkalk (= pH+), DCM Optima KH+ en DCM Optima GH+.  

Voor situaties waarbij meerdere parameters moeten bijgestuurd worden is er het unieke 3-in-1 product: DCM Optima pH-KH-GH.  Dit product stuurt de pH naar de juiste evenwichtswaarde en verhoogt zowel KH als GH in één en dezelfde toepassing. 

Al deze producten bevatten natuurlijke mineralen en zijn volkomen veilig voor vissen en planten.  Ze kunnen in elk type vijver worden toegepast (ook in zwemvijvers). 

Dosissen:

  • Optima pH-    = 50-200 ml/ 100 liter water na pH en KH analyse
  • Vijverkalk       =  1 à 2 eetlepels / 1000 liter water na pH controle
  • Optima KH+    = 100 g / 1000 liter water afhankelijk van huidige KH
  • Optima GH+    = 100 g / 1000 liter water afhankelijk van huidige GH
  • Optima pH-KH-GH    = 100 g / 1000 liter water

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen