Watertuin - April
Is de jaarlijkse grote schoonmaak in maart nog niet gebeurd? Dan kan het nu nog in april
Aanleg
April is een prima periode om te starten met de aanleg van een vijver. U kan hiervoor gebruik maken van folie of voorgevormde vijverschalen.
Water
- De waterkwaliteit controleren op zuurtegraad en hardheid en indien nodig corrigeren. Na een eventuele watertest kun je de waterkwaliteit verbeteren of bijsturen met OptiPond.
- Indien zich een dikke sliblaag op de bodem heeft gevormd: -bij kleine siervijvers: het grootste gedeelte manueel verwijderen -grotere natuurvijvers: gebruik coccolietenkalk.
Pompen en filters
- De werking van pompen, watervallen... en andere apparaten controleren.
- De filter schoonmaken en beënten met waterzuiverende bacteriën (zodra de temp. hoger is dan 10°C). Het duurt immers nog meerdere weken vooraleer de filter optimaal zuivert. Zolang de filter niet optimaal werkt is de kans op zweefalgen groot.
TIPS:
plaats een filter nooit in volle zon. Filters zijn meestal gemaakt uit donkere kunststof om indringing van UV-stralen te verhinderen. Ze kunnen zeer warm worden in de zomer. Te hoge temperaturen zijn fataal voor de nitrificerende en denitrificerende bacteriën in de filter.
Zorg ervoor dat bij het reinigen van de filter, de doorstroming van water doorheen de filter zo kort mogelijk onderbroken wordt. Al na een half uur begint de zuurstof- concentratie in de filter te dalen en na 2 uur kan schade aan de waterzuiverende bacteriën optreden. Reinig daarom nooit meer dan 1 compartiment tegelijk.
Vervang tijdig uw UV-lamp. Het is niet omdat via het kijkglas van het UV-voorschakelapparaat de lamp nog blauw schijnt, dat het vermogen van de lamp nog sterk genoeg is. Men dient te rekenen met 9000 branduren per UV-lamp. Het is daarom raadzaam, jaarlijks de UV-lamp te vervangen. Aan het begin van het vijverseizoen is het belangrijk om starterbacteriën toe te voegen. Wanneer u deze bacteriën heeft toegevoegd, dient het filtersysteem te worden uitgezet. De UV-filter na het toedienen van de starterculturen gedurende 2 weken uitzetten.
Planten
- Waterplanten delen en eventueel bijplanten zodra er geen gevaar meer is voor nachtvorst. Waterlelies zijn na 4-5 jaar vaak te snel gegroeid. Bladeren die niet meer drijven maar boven het wateroppervlak uitsteken, hebben plaats- en lichtgebrek en 'rekken zich' om zoveel mogelijk zonlicht te vangen. Dit is het moment om ze te delen. Doe dit niet te vroeg in het voorjaar maar eerder eind mei of begin juni. LEES MEER
- Voorzie ook de nodige zuurstofplanten. Sommige waterplanten (vederkruid, waterpest)geven stoffen af die de groei van algen afremmen. Ze zijn dus onmisbaar in elke vijver. Dit verschijnsel wordt 'allelopathie' genoemd.
- Resten van moerasplanten wegsnijden. (niet te diep om de ontluikende groei- neuzen niet te beschadigen).
- Rottend plantenmateriaal dat in of op het water drijft wegnemen.
- Vorstgevoelige planten, die voor de winter uit de vijver zijn gehaald of die in diepere zones geplaatst werden, op de juiste diepte zetten (waterlelies geleidelijk dieper zetten).
Vissen
- Wanneer de watertemperatuur boven de 12°C stijgt, mag het voederen van vissen beginnen. Kies voor licht verteerbaar voedsel.
Diversen
- Oeverbevestiging en vijverrand controleren op beschadigingen.
Er zijn nog geen reacties.
Log in om een reactie te plaatsen