Watertuin - Augustus
Een vijver bereikt in de zomer zijn toppunt. Waterlelies stelen de show, veel waterplanten zijn op hun mooist en vissen zijn actief. Maar ook met een waterpartij moet men opletten en snel reageren om problemen te voorkomen. Gelukkig komen ziekten en schimmels nauwelijks voor in moeras en vijver. Ze kunnen wel optreden wanneer planten verzwakt zijn door minder gunstige omstandigheden.
Enkele zomerse raadgevingen:
- Waterleliebladeren kunnen worden aangetast door bladluizen. Vaak is het voldoende de bladeren met een tuinslang af te spuiten. De luizen vallen in het water en worden zo tot een geliefde prooi voor onze vissen.
- Opgelet voor waterleliekevers. Het zijn vooral de gitzwarte, ongeveer 1 cm lange, larven van deze minuscule kevertjes die de boosdoeners zijn. Wij plukken ze met de hand van de waterleliebladeren. Kikkers zijn onze beste bondgenoten in de strijd tegen deze rupsjes die een soort ‘lettervormige’ beschadigingen veroorzaken.
- In de zomer kunnen er ook rupsen van verschillende soorten kleine motvlinders worden aangetroffen op de bladeren van waterlelies. Ook deze rupsen kunnen handmatig worden verwijderd.
- Hou te sterk voortsnellende planten in toom.Vooral drijfplanten en planten met drijvende bladeren moet men in het oog houden want anders krijgen de onderwaterplanten geen licht meer. Streef naar een vijver waarvan het oppervlak voor de helft of tweederde bedekt is met voornoemde drijvers.
- Controleer regelmatig de GH (waterhardheid) en KH (carbonaathardheid) waarden van uw water. Vooral na langere periodes van warm weer. Verslijming van zuurstof- en andere planten verhelpen door de GH-waarde bij te sturen.
- Breng de bacteriepopulatie op peil in de vijver en in de filter.
- Algen bestrijden - LEES MEER
- Controleer ook regelmatig of uw pomp correct werkt en of de aanzuig niet verstopt is. Afhankelijk van visbezetting en filtertype kan een regelmatig reinigen van de filter aangewezen zijn.
- Panikeer niet wanneer het waterpeil van uw vijver elke dag 1 of zelfs 3 cm daalt, tijdens droge zomerdagen is dat normaal. Het water verdampt aan het oppervlak en ook de oeverplanten verdampen een grote hoeveelheid via hun bladeren. Water bijvoegen is de boodschap. Regenwater is zacht en zal niet indikken. Leidingwater bevat kalk, in sommige gemeentes heel veel kalk en chloor. Dit geeft echter geen problemen omdat de chloor al snel verdampt.
- Kortstondige vertroebelingen van het vijverwater bij een plotse weersomslag of bij dreigend onweer hoeven niet verontrustend te zijn. Ook in de vrije natuur is dit een normaal verschijnsel. Pas op dat er geen gemaaid gras in de vijver valt, het is geen zicht en rottend gras vervuilt het water.
- Het is belangrijk dat er geen chemicaliën in de vijver terechtkomen. Zij zouden zowel planten- als dierenleven schade kunnen berokkenen. Wees extra voorzichtig met sproeistoffen in de buurt van uw waterplas.
- Geef uw vissen niet teveel voer. Het voeder moet opgegeten zijn na enkele minuten. Wees extra beducht voor overvoederen tijdens zeer hete en zwoele dagen. Dit belast het water te veel.
- Half augustus is een mooi moment om een nieuwe vijver op te starten. Planten kan probleemloos tot half september voor zowat alle vijverplanten. Een deel van de gewassen kan gerust verplant worden tot half oktober.
- Kikkers zijn erg nuttige dieren maar kunnen tijdens warme nachten nogal luidruchtig zijn. Vermits de inheemse soorten beschermde dieren zijn kunnen uw buren er wettelijk niets tegen ondernemen. Wees het eventuele geklaag van overgevoelige buurtbewoners voor en nodig hen uit om bij een glas wijn naar het kikkerconcert te komen luisteren in uw tuin. Wellicht leren zij zo de natuur te appreciëren.
Er zijn nog geen reacties.
Log in om een reactie te plaatsen