MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Weekendklus: Aanpakken van de oorzaken van algen

883 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Aanpakken van de oorzaken van algen in de vijver

Alhoewel algen een onmisbaar deel zijn van het biologische evenwicht in de vijver is overmatige algengroei de nachtmerrie van menig vijverliefhebber. De meest gekende algensoorten zijn zweefalgen en draadalgen. Wanneer de vijver zeer veel zweefalgen bevat krijgt het water een groene kleur, terwijl bij draadalgen het water helder blijft. Beide steken vooral in het voorjaar de kop op, zowel in nieuw aangelegde als in bestaande vijvers.

Een overmatige algengroei wordt meestal veroorzaakt door een gebrekkige waterkwaliteit of teveel voedingsstoffen en is nadelig voor planten en vissen. Massale algengroei neemt te veel licht weg waardoor de onderwaterplanten slecht groeien. Sterke pH-schommelingen leiden tot stress en ziektegevoeligheid bij vissen. Bovendien verbruiken de algen gedurende de nacht zuurstof zodat een zuurstofgebrek kan ontstaan en vissterfte kan optreden.

U kan algengroei trachten te voorkomen door het aantal vissen te bepreken, overmatig voederen te vermijden, voldoende zuurstofplanten te voorzien en ervoor te zorgen dat één derde tot de helft van het vijveroppervlak bedekt is met vijverplanten. Zorg ervoor dat de waterkwaliteit in orde is; een goede zuurgraad (pH = 7,8 – 8,3) en een voldoende hoge hardheid (GH = 12 °dH; KH = 8 °dH). U kan dit snel en eenvoudig realiseren met behulp van 1 enkel uniek product: Optima pH-KH-GH. De zuurgraad wordt optimaal en de hardheid wordt op peil gebracht voor een optimale groei van alle vijverbewoners.

Wanneer u vijver toch last heeft van algengroei, is Optima Alg de oplossing. Door zijn selectieve werking zorgt het product op een veilige manier voor helder vijverwater, zonder draadalgen of zweefalgen.

  1. optimaliseert het evenwicht voor helder water zonder zweefalgen of draadalgen
  2. absorbeert specifieke golflengten uit het lichtspectrum waardoor algen geen energie meer kunnen aanmaken uit het zonlicht en afsterven
  3. bevat geen koper of giftige stoffen
  4. door de veilige en selectieve werking is herhaaldelijk gebruik zonder gevaar
  5. volkomen veilig voor vissen en planten

Door algengroei is de waterkwaliteit sterk uit evenwicht gebracht. Daarom is het aan te raden na een behandeling met Optima Alg een toepassing met Optima pH-KH-GH te herhalen om zuurgraad en hardheid terug in balans te brengen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen