MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Weekendklus 3 - Mos in het gazon

524 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Mos in het gazon is bijna niet te vermijden. Pak het tijdig aan, anders wint het mostapijt het van het gazon en kwijnt uw gazon weg. Heeft mos in je gazon de overhand, dan moet je het kordaat aanpakken!

Twee stappen om mos duurzaam aan te pakken

Een ongebreidelde mosgroei vormt een groot probleem in gazons. Mos wordt meestal slechts tijdelijk onderdrukt, een blijvende oplossing komt er pas wanneer u erin slaagt de oorzaken aan te pakken. De belangrijkste oorzaak is een zwakke groei van het gras zelf. Deze gebrekkige groei vindt zijn oorsprong meestal in een verkeerde zuurgraad en een onaangepaste voedingstoestand van de bodem. Mos moeten we dus op deze twee fronten aanpakken.

STAP 1: Breng de zuurgraad van de bodem op peil  

  In een te zure bodem kunnen de graswortels de aanwezige voedingsstoffen niet opnemen. Bovendien zullen de voedingsstoffen snel uitspoelen omdat ze in een zure bodem minder goed vastgehouden worden. Een pH tussen 6,0 en 7,0 is ideaal voor grasgroei. Door een jaarlijkse onderhoudsbekalking met DCM Groen-Kalk® wordt de zuurtegraad op een ideaal niveau gehouden voor een goede grasgroei. Het gras kan de voedingsstoffen immers weer goed opnemen en het mos geen plaats meer krijgt om zich te ontwikkelen. Voer deze bekalking bij voorkeur uit in het najaar, de winter of het vroege voorjaar. 

 

Voordelen van DCM Groen-Kalk®:

 • Een gemakkelijk strooibare en vlot oplosbare korrel, speciaal ontwikkeld voor gazons.
 • Rijk aan magnesium (15 % MgO); essentieel voor de fotosynthese en een diepgroene kleur van de grasmat Dosis: 1 – 1,5 kg/10 m² 
   
STAP 2 : Geef uw gazon de aangepaste bemesting met een indirecte werking tegen mos 

Nu de zuurtegraad op peil gebracht is met DCM Groen-Kalk®; kunt u de algemene voedingstoestand van de bodem aanpakken. De graswortels zijn nu immers in staat de voedingsstoffen optimaal op te nemen en het gras krijgt een sterke stimulans. DCM Gazon Pur® (NPK 8-4-20 + 3 MgO) is een perfect uitgebalanceerde gazonmeststof met een indirecte werking tegen mos. DCM Gazon Pur® pakt het mos tot in zijn diepste weefsels aan. Na een paar dagen ziet u het al: het mos verkleurt, wordt geel en sterft af. Na drie weken zal het dode mos tijdens een verticuteerbeurt gemakkelijk verdwijnen. Wanneer u zeer veel mos heeft, is een extra toepassing na het verticuteren aangewezen om de laatste restjes mos helemaal uit uw gazon te verwijderen. 

Voordelen DCM Gazon Pur®:

 • Bevat geen ijzerproducten en maakt bijgevolg géén vlekken op tegels en kleding.
 • Dankzij lange werking (100 dagen) zal er ook na het verticuteren nog voldoende voeding zijn voor een goede hergroei van het gras voor de vorming van een sterke, dichte zode waarin mos geen kans meer krijgt.
 • Hoog gehalte aan kalium voor een sterke grasmat, beter bestand tegen betreding, droogte en vorst.
 • In MINIGRAN® TECHNOLOGY: het fijne reukarme en stofvrije granulaat dat proper en gelijkmatig uit te strooien is voor een homogene indirecte werking tegen mos overal in het gazon. Dosis: 1 – 1,5 kg/10 m²

 

Een paardenmiddel

Tijdens de winterperiode ziet uw gazon af. Het kan er dan ook vaak arm en vergeeld bij liggen. Door het verzuren van de bodem en te weinig voedsel wordt het gras dunner. Het mos kan zonder enige hinder groeien en neemt de plaats van het gras in. Wanneer er overdadig veel mos aanwezig is, heeft u echter ook een paardenmiddel nodig dat uw gazon zal voeden en het mos afdoodt.  

Met DCM Anti-Mos pakt u het voedingsprobleem en het mos in uw gazon in 1 beweging aan! DCM Anti-Mos (NPK 14-3-3 + 3% MgO) is een snelwerkende stikstofrijke gazonmeststof die van een vergeeld en mosrijk gazon snel een mooi grasgroen gazon maakt. Door zijn snelle antimoswerking op basis van ijzerchelaat ziet u het mos reeds na enkele dagen verkleuren.

Voordelen DCM Anti-Mos:

 • Bevat ijzerchelaa: u kan deze meststof dus vroeg in het seizoen toepassen. Deze meststof maakt ook geen vlekken op tegels of kleding.
 • Mag al gebruikt worden bij een temperatuur vanaf 10°C, u kan uw mos dus al in het vroege voorjaar aanpakken.
 • Deze meststof is verkrijgbaar in het MINIGRAN® korreltje, het propere korreltje dat garant staat voor een stofvrije bemesting zonder geurhinder. Dosis: 0,5 kg/10 m²

TIP:

Om mos te voorkomen is het aan te raden het gras niet te kort te maaien. Te kort maaien van het gazon bevordert de mosgroei zeer sterk. Dit komt doordat te kort gemaaid gras moeizamer opnieuw zal groeien na de maaibeurt terwijl het mos hierdoor de kans krijgt om het verzwakte gras te onderdrukken. Stel de hoogte van uw grasmaaier dus liever 1 tandje hoger in en maai niet korter dan 3 cm.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen