MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Weekendklus - Renovatie van het gazon

37738 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Wanneer een gazon er mager bij ligt of ontsierd wordt door kale plekken wordt wel eens de vraag gesteld of het niet beter is alles om te spitten en te herzaaien. Nochtans kan vaak met een minimum aan inspanning een mooi resultaat bekomen worden door het gazon te renoveren. Bij renoveren maken we een onderscheid tussen doorzaaien en herstel van kale plekken.

Kale plekken ontstaan meestal plaatselijk. Vaak ligt de rest van het gazon er mooi bij en moeten alleen de kale plekken hersteld worden. Kale plekken kunnen een gevolg zijn van betreding (ter hoogte van een schommel, voetbalgoal, zwembad, …), molshopen, ziekte …

Doorzaaien wordt gedaan als er op grotere oppervlaktes te weinig gras overblijft. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn na het verticuteren, na een strenge winter of droge zomer, …

kale_plekken.jpg

 

1. Kale plekken herstellen

Meestal gaan kale plekken gepaard met dichtgetrapte grond. Wat graszaad opstrooien en afdekken met gewone potgrond heeft dan eigenlijk weinig zin. Het graszaad zal moeilijk kiemen en de kans dat de jonge grasplantjes voldoende inwortelen is beperkt. Bovendien droogt potgrond snel uit en is er een onvoldoende aanhechting met de ondergrond. Vanuit de ervaring in de professionele markt op voetbalvelden en golfterreinen werd de DCM Vivimus® voor Gazon ontwikkeld. Deze bodemverbeteraar bevat een selecte verscheidenheid aan organische stoffen en stimuleert de ontwikkeling van een gevarieerd en rijk bodemleven, onmisbaar voor een sterke grasmat. De specifieke samenstelling zorgt ervoor dat DCM VIVIMUS® voor Gazon het humusgehalte van de bodem verhoogt, zodat de bodem beter vocht en voedingselementen zal vasthouden.

Is speciaal graszaad nodig om kale plekken te herstellen ?

Best wel, want bij het herstellen van kale plekken is het belangrijk dat het graszaad vooral snel kiemt, ook in minder ideale omstandigheden. DCM Riparo® is een combinatie van verschillende rassen van graszaden met een zeer vlotte kieming en inwortelingsvermogen. Doordat DCM RIPARO® samengesteld is uit fijne, maar toch sterke grastypes weeft het zich onopvallend tussen sier-, speel- en sportgazons. Schud de doos met het graszaadmengsel alvorens te strooien, zodanig dat de verschillende grassoorten goed gemengd worden.

 

Hoe gaat u tewerk?

 • Maai het gazon
 • Maak de ondergrond van de kale plekken indien mogelijk wat los en verwijder dood gras, mos en onkruiden.
 • Werk putten en oneffenheden weg met DCM VIVIMUS® voor Gazon
 • Maak een mengsel van 10 liter DCM VIVIMUS® voor Gazon met 25-50 gram DCM RIPARO® graszaad per 2-2,5 m² die u wenst te herstellen. Doe dit bij voorkeur op een stuk plastiek, een stuk karton of in een emmer.
 • Strooi een dunne laag van dit mengsel over de kale plek. Zaai het graszaad steeds wat breder dan de kale plek en ook deels over de bestaande grasmat. Op die manier voorkomt u grote kleurverschillen in de grasmat.
 • Druk of rol lichtjes aan.
 • Houd de bodem vochtig tot het gras opkomt, zeker bij droog en zonnig weer. 

 

2. Doorzaaien 

Bij doorzaaien wordt het graszaad tussen de resterende grassprieten gestrooid om een bestaand gazon voller te maken. Voor een goed resultaat komt het er op aan dat het graszaad snel kiemt en dat het jonge gras voldoende voeding heeft om zich te ontwikkelen tussen de bestaande grassprieten. Daarom werd DCM Riparo® Plus ontwikkeld. DCM Riparo® Plus is een mengsel van graszaad en organische meststof en is het ideale product om kale plekken te herstellen of uw gazon door te zaaien na het verticuteren of ontmossen. Dit nieuwe gazonherstelproduct is beschikbaar in een unieke en bijzonder handige en hersluitbare strooidoos: ideaal voor een homogene en gelijkmatige verdeling van het graszaad en de organische meststof.

DCM

 • Ideaal om door te zaaien in magere gazons of na het verticuteren.
 • Graszaad van hoge kwaliteit voor snelle opkomst en inworteling.
 • De coating van het graszaad geeft bescherming tegen vogelvraat.
 • Bevat een 100 % organische fosforbron voor een betere beworteling.
 • In handige strooidoos voor een gemakkelijke en gelijkmatige verdeling.

 

Hoe gaat u tewerk?

 • Maai het gazon.
 • Schud de doos voor het gebruik om ervoor te zorgen dat het graszaad en de organische meststof goed gemengd zijn.
 • Strooi DCM Riparo® Plus 4-in-1 gelijkmatig over het te herstellen gazon.
 • Houd de bodem voldoende vochtig na het strooien tijdens de kieming van het gazon.

 

TIP: Om de zode zich snel te laten ontwikkelen, kunt u de grasmat na de opkomst van het zaad voeden met DCM Organische Gazonmeststof à rato van 1 kg per 10 m². Kale plekken in het gazon ontstaan vaak door een grote belasting van uw gazon op die plekken. Waar een zwembadje heeft gestaan of onder een schommel sterft het gras af. Molshopen en verticuteerbeurten kunnen ook kale plekken veroorzaken. Snel reageren is de boodschap, zo voorkom je dat mos en onkruiden de kale plekken gaan overmeesteren in uw gazon.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen