MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Weekendklus - Nieuwe aanplantingen

402 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Weekendklus - Waarop moet ik letten bij nieuwe aanplantingen ?

Tal van planten zullen vele jaren op één plaats blijven groeien, bomen vaak langer dan een mensenleven. Daarom is het van belang een bodem te creëren die tegemoetkomt aan de vraag van de plant die u wil aanplanten. Een aanplanting kan slechts slagen wanneer de wortels snel opnieuw beginnen groeien zodat vaste planten, bomen en struiken zich binnen de kortste keren kunnen verankeren. En dat kan slechts als de bodemstructuur in orde is. 

Al te vaak is de bodem dichtgeslempt zodat het regenwater niet of onvoldoende wegvloeit en de planten wegkwijnen. Vooral rond nieuw gebouwde woningen is de bodem door de grote werkzaamheden vaak helemaal verdicht. 

Omwille van al deze redenen is het van het grootste belang, vooraleer u gaat planten, de bodemstructuur te verbeteren. DCM VIVIMUS® is speciaal daarvoor ontwikkeld. Wanneer u het mengt in het plantgat of de plantsleuf, zal dit bodemverbeterend middel de bodem luchtig en humusrijk maken zodat ook het vocht beter wordt vastgehouden. Dat is belangrijk aangezien de jonge, nog tere wortels naast lucht ook voldoende vocht ter beschikking moet hebben om zich goed te kunnen ontwikkelen. 

DCM VIVIMUS® zorgt ervoor dat de wortels van een nieuwe aanplant, zowel in zware kleigrond als in zandgrond vlot aanslaan en probleemloos de nodige voedingsstoffen opnemen. Dankzij de ideale lucht-vocht-verdeling en de gevarieerde humusbronnen zal het aanwezige bodemleven gestimuleerd worden. Kortom DCM VIVIMUS® spreidt het ideale bedje zodat uw de wortels uit de kluit ontsnappen en bomen, struiken, rozen en vaste planten voorbeeldig zullen groeien. Gebruik daarom bij elke aanplant de DCM VIVIMUS®PLANTPUTMETHODE en uw investering in nieuwe planten zal veel beter tot z’n recht komen. 

DCM VIVIMUS® Plantputmethode

  • Kies steeds stevige en gezonde planten met een goed vertakt wortelstelsel. Graaf een plantgat dat ruim dubbel zo groot is als de wortelkluit.
  • Meng 1 deel uitgegraven grond met 2 delen DCM VIVIMUS®voor Sierheesters, Hagen, Buxus, Bloemen ... Bedek de bodem van het plantgat met een flinke laag van het mengsel.
  • Zet de wortels of de kluit van de plant erop. Spreid de wortels van de plant uit en vul het plantgat met hetzelfde mengsel.
  • Druk stevig aan. Geef een flinke hoeveelheid water voor een goede aansluiting tussen de wortelkluit en de nu humusrijke bodem, die het vocht beter vasthoudt. 
     

Hoe diep plaats ik mijn nieuwe planten?

Heel wat mensen planten bomen en struiken te diep. De meeste bomen en struiken willen niet dieper geplant worden dan dat ze in de pot of in de grond van de kwekerij stonden. De verkleuring op het jonge stammetje geeft duidelijk aan hoe diep dat was. Kruidachtige pioenen zullen pas voorbeeldig groeien als na het planten de wortelhals gelijk met de oppervlakte zit.

Er zijn enkele uitzonderingen. Rozen willen dieper geplant worden. Plant de oculatieplaats (= de knobbel waaruit de scheuten vertrekken) ongeveer 5 cm onder de grond. Rhododendrons groeien dan weer het best wanneer de bovenkant van de kluit na het planten ongeveer 1 cm boven het bodemoppervlak blijft.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen