MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Weekendklus - Terrasplanten verpotten

2025 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

serre_terras.jpg

Nu de dagen flink langer worden en er dus meer licht is en de temperatuur ook langzaam in steigende lijn gaat, komen de planten in de winterberging ook weer in groei. Dit is het moment om ze te verwennen, zodat ze deze zomer opnieuw schitteren op het terras.

Verzorging

Indien je de planten niet hebt ingesnoeid bij het binnenbrengen in het najaar, kan je nu het dode en overtollige hout wegnemen. Je snoeit hierbij altijd tot in het groene gedeelte terug en dit is meestal tot de helft van de takken. Lange en slappe scheuten mag je flink inkorten. Verwijder alle verdroogde bladeren die nog aan de plant hangen of de afgevallen bladeren die op  de plantkluit liggen, want daar kunnen zich immers schimmels en insecten schuilhouden.

Verpotten

De beste tijd voor het verpotten van kuipplanten is zonder meer het vroege voorjaar, omdat de planten dan opnieuw tot leven komen na de winterse rustperiode. Niet alle kuipplanten moeten ieder jaar verpot worden. Jonge, sterk groeiende planten vragen om regelmatig verpot te worden. Oudere planten hebben dat slechts om de vier tot vijf jaar nodig, maar het kan wel nodig zijn om de bovenste toplaag te vervangen. Algemeen kan je het al of niet verpotten van kuipplanten in drie groepen indelen:

 1. Elk jaar opnieuw verpotten doe je vooral bij sterk groeiende planten zoals: Abutilon, Datura, Fuchsia en de struikmargriet. Ook jonge planten worden best jaarlijks verpot.
 2. Om de twee tot drie jaar zijn het vooral die planten die het insnoeien van zowel takken als wortels niet goed verdragen. Tibouchina, Hibiscus, mimosa, granaatappel en de verschillende soorten citrusplanten.
 3. Dan is er nog de groep planten die enkel verpot moeten worden omdat de potmaat te klein is geworden en de wortels de ruimte in de pot volledig hebben ingenomen. Het zijn planten die bij aankoop reeds behoorlijke afmetingen kunnen hebben, soorten die kunnen uitgroeien tot kleine bomen en die het dus niet van hun weelderige bloei moeten hebben maar vooral van hun algemene zuiders uitstraling. Vijg, Oleander, laurier, olijf, Agave, palmen en ook diverse bamboesoorten behoren tot deze groep.
   

ENKELE SNOEITIPS:

 • Vormsnoei bij laurier gebeurt best tussen november en maart
 • Snoeien bij vijg gebeurt best tegen het einde van de winter (eind februari-begin maart)
   

Aansluitende artikel: Terrasplanten uit hun winterslaap


 

1 reactie

 • Cor D. Cor D. Mijn Phoenix theophrastii groeit slecht in misschien te rijke grond. Met welke grond kan ik hem het beste verpotten?
  Donderdag 6 Juli 2023 om 17:59

Log in om een reactie te plaatsen