MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Registreer je nu gratis!

Weldra eetbare verpakking voor groenten en vlees?

259 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Weldra eetbare verpakking voor groenten en vlees?


Heeft plastic folie om voedingswaren te verpakken zijn beste tijd gehad? Amerikaanse en Spaanse chemici verbonden aan het ministerie voor Landbouw in het Californische Albany en aan de Spaanse universiteit van Lleida zijn volop bezig met de ontwikkeling van eetbare verpakkingen. Het gaat om eetbare films en coatings van appelpuree waaraan essentiële oliën uit oregano worden toegevoegd. Die zorgen ervoor dat het voedsel langer vers blijft, omdat ze de groei van bacteriën beletten.

De onderzoekers vervaardigden filmvormende oplossingen op basis van appels waar glycerol doorheen gemengd werd als 'plasticizer', citroenzuur en ascorbinezuur om het bruin worden te beletten en ten slotte ook pectine. Bovendien werd de antibacteriële werking van een aantal essentiële oliën onderzocht en daarbij bleken die van oregano het best te voldoen. Volgens dr. Tara McHugh van het lab van het Amerikaanse ministerie van Landbouw zijn de nieuwe verpakkingen dunner, flexibeler, droger en plakken ze niet.

Het gaat om de eerste resultaten van een onderzoek dat drie jaar zal lopen en waarbij ook de oliën en extracten van onder meer thee, pruimen en druiven zullen worden bestudeerd om vers gesneden fruit, groenten en vlees te bewaren. Dat meldt het medisch vakblad De Huisarts, dat het Journal of Agricultural and Food Chemistry aanhaalt.(KS)

Bron: Het Laatste Nieuws

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen