MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Welk type tuinier bent u ?

1034 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

De consument en zijn tuin.


De tuinier die dag-in-dag-uit met hart en ziel op zijn mooiste plekje plant en mest en snoeit, is een ander type dan de grootstedeling die geen tijd en aandacht heeft voor zijn tuin, maar er wel graag zijn krantje wil lezen en een biertje drinken. De tuin in 2005. Hoe ziet die eruit, wie maakt er gebruik van, wat staat daarin? Deze vragen legde de Stichting Tuinpromotie voor aan een onderzoeksbureau en dat resulteerde in het rapport ‘Trends voor de tuinbranche 2005’. Men ging als volgt te werk. Eerst legt men de huidige en zich ontwikkelende tijdgeest vast. Daarna worden de belangrijkste typen tuinier geïdentificeerd met daarbij behorend hun voorkeuren en stijl. Daarop volgt een verkenning van de mogelijkheden om die typen aan te spreken en te bedienen.

Op basis hiervan vallen zes grondvormen van tuinieren te onderscheiden. Deze typen kregen ieder een eigen kleur. Van deze zes typen zijn er enkele waar eigenlijk geen eer aan te behalen valt. Zoals het groene tuiniertype, dat altijd en overal fanatiek met de tuin bezig is en dat heus niet hoeft te krijgen uitgelegd dat tuinieren leuk is. Voor het tegenovergestelde - rode-  tuintype ligt de tuin te ver buiten de interesse om beïnvloedbaar te zijn.

Vier typen tuinier Daarom heeft de studie zich beperkt tot vier tuiniertypen. Dat zijn de typen die interessant zijn voor de tuinbranche omdat ze beïnvloedbaar zijn en open staan voor aangedragen ideeën en producten. Het betreft hier het zogeheten roodgele, het gele, het blauwe en het blauwgroene tuintype.

·        Discovery Garden. De blauwgroene ‘Trotse tuinier’


Het zogeheten blauwgroene tuiniertype, dat trots is op zijn tuin, houdt van de natuur en gaat diep in zijn kennis van planten. De tuin is zijn visitekaartje. Hij waardeert vooral producten die zowel gezellig als onderscheidend zijn. Zijn tuin heeft de naam Discovery garden gekregen.

In die tuin komt bewondering voor de natuur tot uitdrukking en er worden natuurlijke en verweerde materialen met een romantische uitstraling gebruikt, zoals gezandstraald glas en smeedijzer. De bijbehorende planten hebben natuurlijke groentinten met frisse romantische bloemkleuren.

clip_image001(43).jpg

  • Mix garden. De roodgele ‘Tuinier tegen wil en dank’

De zogeheten roodgele tuinier, die tegen zijn wil een tuin te onderhouden heeft en op snelle en makkelijke oplossingen is gericht, ervaart de tuin als een plek van bewustwording.

Hij zoekt er vanuit zijn behoefte aan simplificatie van het bestaan naar zijn persoonlijkheid, door zich te spiegelen aan de natuur. Deze tuinier is te bedienen met producten die hem het gevoel geven een wereldburger te zijn en die hem wijsheid verschaffen. Zijn ideale tuin is weelderig. In zijn tuin die gedoopt is als Mix Garden, worden  elementen bijeengebracht uit verschillende exotische culturen. Die worden daar gemixt met de gewone dingen. De tuin herbergt ambachtelijke en doorleefde materialen, metaal, blik en zo meer. De bijbehorende planten zijn donkergroen in combinatie met felle, exotische kleuren.

clip_image002(13).jpg

  • Simple Garden. De gele ‘Sociale tuinbezitter’

De ‘gele’ tuinier, de sociale tuinbezitter die de tuin gebruikt als prettige en vooral gezellige leefruimte, zal een tuin willen waar hij lekker met zijn gezin en de huisdieren bezig kan zijn met eenvoudige leuke dingen. Soms zaait en oogst hij groenten en kruiden. Hij houdt van samen eten en bezig zijn.

Deze tuinier kan best worden bediend met producten die uitnodigen tot doe-het-zelven; aan hem zijn artikelen voor eten en koken in de tuin welbesteed. Dat resulteert in een tuin die vrolijk en kleurrijk is, die vol zit met creatieve vondsten en landelijke producten, zoals verweerd beton en gedessineerd textiel voor de tuinmeubelen. Deze tuin kreeg de naam Simple Garden. De bijbehorende planten zijn vrolijk en bont.

clip_image003(14).jpg

  • Wild Garden. De blauwe ‘Prestige-tuinier’

Het zogenoemde blauwe tuintype, dat zijn tuin ziet als prestige-object en gesteld is op design en exclusiviteit, zal vooral producten en planten waarderen die zijn eigenzinnigheid bevestigen. Hij wil onderscheidende en hoogwaardige producten die status opleveren. Zijn tuin is gedoopt als de ‘Wild Garden’ en is krachtig, imponerend en contrastrijk. die tuin herbergt veel natuurlijke, robuuste en opvallende materialen. De verandering in stijl is met name dat strakke lijnen overwoekerd kunnen worden met planten en dat de traditionele-volgens-de-regels-ingevulde ruimte naar eigen inzicht doorbroken mag worden. De bijbehorende planten tonen een kleurenspel tussen verschillende tinten groen, wit en donkerpurper.

clip_image004(6).jpg

Bron: Stichting Tuinpromotie Nederland

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen