MijnTuin.org
Community Tuininfo Lifestyle MijnTuin.TV Webshop
Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis ! Klik hier

Weetjes over wespen

11321 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Donderdag 30 Juli 2020 Volg Eddy G.

Wespen kunnen de zomerpret flink verstoren. Vooral de stekende sociale wespen. Zodra uw tafel gedekt staat met zoetigheden en ander lekkers, zijn ze er als de kippen bij. Kinderen hebben er een hemelse schrik van en kunnen daardoor niet rustig eten.

Als wespen echter geen gevaar opleveren voor mens en (huis)dier is bestrijden ook helemaal niet nodig. Wespen gebruiken fijngekauwd rot hout om papieren nesten te bouwen (ook onder de grond). Deze wespen leven in een gelijkaardige sociale structuur zoals de honingbij, met één koningin en een groot werkleger. Het verschil is wel dat wespenwerksters insecten vangen voor de larven. Hierdoor helpen ze ons eigenlijk bij het bestrijden van plagen. Jammer genoeg drinken de volwassen wespen graag suikerhoudend sap (nectar) zoals ook frisdrank. Hierdoor kunnen ze voor overlast zorgen aan de buiten gedekte tafels.

Wat je moet weten over wespen:

  • wespen kunnen ons het leven zuur maken maar het zijn ook nuttige dieren omdat ze stuifmeel kunnen overbrengen en voor bestuiving kunnen zorgen. Ze verdelgen ook sommige schadelijke insecten (muggen).
  • er zijn diverse soorten wespen waarvan in onze streken de meest voorkomende de Duitse wesp (Paravespula germanica)  en de Gewone wesp (Paravespula vulgaris) zijn.
  • het is enkel de bevruchte koningin die overwintert en die aan haar nest begint. Dat gebeurt veelal in een hol in de grond of in een spouwmuur, onder daken of een ander beschutte plek. De dieren die uit de eitjes komen zijn de werksters die de verdere verzorging overnemen van de koningin. Werksters zijn vrouwelijk en onvruchtbaar. De voeding van de werksters bestaat vooral uit nectar en honingdauw (voedsel dat rijk is aan koolhydraten). Daarom komen ze ook af op zacht en zoet fruit zoals peren, pruimen, druiven, perziken... In augustus/september worden er mannelijke wespen geboren en vruchtbare wijfjes die het nest verlaten om te paren. De jonge bevruchte wijfjes zoeken een beschutte plek om te overwinteren. Rond oktober sterven alle inwoners van het nest af.
  • het nest is veelal papierachtig en wordt gemaakt van fijn gekauwd, vermolmd hout. In een nest kunnen tot 5000 individuen voorkomen.
  • ruim steeds afgevallen of overrijp fruit op.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen