MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Weetjes over wespen

23464 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Dinsdag 25 Juli 2023 Volg Eddy G.

Wespen kunnen de zomerpret flink verstoren. Vooral de stekende sociale wespen. Zodra uw tafel gedekt staat met zoetigheden en ander lekkers, zijn ze er als de kippen bij. Kinderen hebben er een hemelse schrik van en kunnen daardoor niet rustig eten.

Als wespen echter geen gevaar opleveren voor mens en (huis)dier is bestrijden ook helemaal niet nodig. Wespen gebruiken fijngekauwd rot hout om papieren nesten te bouwen (ook onder de grond). Deze wespen leven in een gelijkaardige sociale structuur zoals de honingbij, met één koningin en een groot werkleger. Het verschil is wel dat wespenwerksters insecten vangen voor de larven. Hierdoor helpen ze ons eigenlijk bij het bestrijden van plagen. Jammer genoeg drinken de volwassen wespen graag suikerhoudend sap (nectar) zoals ook frisdrank. Hierdoor kunnen ze voor overlast zorgen aan de buiten gedekte tafels.

Wat je moet weten over wespen:

  • wespen kunnen ons het leven zuur maken maar het zijn ook nuttige dieren omdat ze stuifmeel kunnen overbrengen en voor bestuiving kunnen zorgen. Ze verdelgen ook sommige schadelijke insecten (muggen).
  • er zijn diverse soorten wespen waarvan in onze streken de meest voorkomende de Duitse wesp (Paravespula germanica)  en de Gewone wesp (Paravespula vulgaris) zijn.
  • het is enkel de bevruchte koningin die overwintert en die aan haar nest begint. Dat gebeurt veelal in een hol in de grond of in een spouwmuur, onder daken of een ander beschutte plek. De dieren die uit de eitjes komen zijn de werksters die de verdere verzorging overnemen van de koningin. Werksters zijn vrouwelijk en onvruchtbaar. De voeding van de werksters bestaat vooral uit nectar en honingdauw (voedsel dat rijk is aan koolhydraten). Daarom komen ze ook af op zacht en zoet fruit zoals peren, pruimen, druiven, perziken... In augustus/september worden er mannelijke wespen geboren en vruchtbare wijfjes die het nest verlaten om te paren. De jonge bevruchte wijfjes zoeken een beschutte plek om te overwinteren. Rond oktober sterven alle inwoners van het nest af.
  • het nest is veelal papierachtig en wordt gemaakt van fijn gekauwd, vermolmd hout. In een nest kunnen tot 5000 individuen voorkomen.
  • ruim steeds afgevallen of overrijp fruit op.

 

10 reacties

  • Arjen B. Arjen B. Wat vergeten wordt om te melden, is dat wespen pas in de nazomer richting herfst op zoek gaan naar zoetigheid. Normaal leveren de larven dat, maar die zijn er dan niet meer of neemt af.
    Dus de ‘overlast’ beperkt zich gewoonlijk alleen tot de nazomer en in de herfst zit je meestal niet buiten. Uiteindelijk zijn het geweldig nuttig beestjes. Bestrijdt ze daarom niet maar zet even een schoteltje met zoetigheid apart waar ze heen kunnen en heb je er geen last er meer van.
    Vrijdag 6 Augustus 2021 om 08:32
  • Koos d. Koos d. Het lastige is dat veel mensen last hebben van een vicieuze cirkel, oftewel een zichzelf vervullende voorspelling. Ze zijn bang voor wespen en gaan om zich heen slaan als er een wesp in de buurt is. Daardoor voelt de wesp zich bedreigd en gaat steken. De volgende keer zijn diezelfde mensen weer bang en gaan dus weer slaan enzovoort. Als je niet naar een wesp slaat, gaat hij je ook niet steken. Dat vergt echter enige zelfbeheersing.
    Vrijdag 6 Augustus 2021 om 10:49
  • Eric Hulsens Eric Hulsens De foto van de wesp bij het artikel toont een Franse veldwesp. Die soort hebben we hier (in Ledeberg/Gent) al jaren in de tuin, zonder problemen. Ze is namelijk niet geïnteresseerd in zoetigheid, en helemaal niet agressief. Ze is te herkennen aan de oranje uiteinden van de voelsprieten (wat bruinig op de foto) en aan de rugtekening, die sterk verschilt van die van de gewone wesp. De Franse veldwesp komt vooral water drinken aan ons vijvertje en aan de bloemschalen als er water in staat.
    Zondag 8 Augustus 2021 om 20:31
  • Mari Mari Ik heb een paar reuze balsamienen die hebben last van zwarte luizen en in de laatste dagen komen een paar (steeds 4-5) wespen en ik weet het niet wat ze precies doen, want ze gaan lopen op de bladeren van de balsamienen, misschien eten de zoete stof die luizen afscheiden.
    Dinsdag 10 Augustus 2021 om 18:14
  • Nicole O. Nicole O. De hemelse schrik voor wespen komt meestal van de ouders die dat aan hun kinderen leren. De meesten weten niet eens het verschil tussen een wesp en een bij. Zoete drankjes zijn overigens ongezond, u beperkt dus best het gebruik ervan. Als het dan toch “moet” doe ze dan in herbruikbare afsluitbare drinkbekers en flesjes.
    De meeste kinderen zijn niet dom. Leer ze over het nut van de wespen en leer ze dat het cool is ze niet te doden.
    Zondag 15 Augustus 2021 om 15:41
  • Stefaan V. Stefaan V. tot over 2 jaar liet ik zo ook ongemoeit, was wel een keer of 2 gestoken per jaar maar dat geen last van roodheid, jeuk of zwellen
    tot 2 jaar geleden, ik weer gestoken was en na een 15-20 min duizelig werd, god zijdank was mijn vrouw er bij en onmiddelijk de 112 gebeld
    die waren er zeer vlug bij met de MUG, het had geen kwartier later mogen zijn of ik was er niet meer
    nu heb ik nog altijd een hemelse schrik van die beestjes
    ik volg(het was van moeten) een allergie terapie en hoop dat deze zal helpen bij de volgende steek
    dus zo onschuldig zijn ze niet
    Zondag 22 Augustus 2021 om 11:49
  • Peggy V. Peggy V. Stefaan Vervaele, ik snap je volledig !! Ik heb net hetzelfde meegemaakt. Ook nooit geen last van gehad, maar nu... Na 15 minuten was het licht uit ! Gelukkig heeft mijn man goed gereageerd en mij recht naar spoed gevoerd. Was in Duitsland op een plek waar we gelukkig onze weg goed kennen. Ik denk dat ik er anders ook niet meer was !!
    Vrijdag 29 Juli 2022 om 13:20
  • Marc D. Marc D. 87 % van de mensen kennen het verschil niet tussen een bij en een wesp. Schande. Ze doden dan de bijen. Schande. Een bij gaat enkel op bloemen en nooit naar een BBQ. Wespen zijn nuttig en een beschermd dier. Laat ze met rust. Enkel als U last hebt van een wespennest in of tegen Uw woning kunt U de brandweer bellen.
    Vrijdag 28 Juli 2023 om 07:32
  • Marc D. Marc D. Zoek de 777 verschillen tussen een WESP en een BIJ
    Vrijdag 28 Juli 2023 om 07:33
  • Christa G. Christa G. Heel grappig Marc!
    Vrijdag 4 Augustus 2023 om 23:10

Log in om een reactie te plaatsen