MijnTuin.org
Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis ! Klik hier

Winterbedden in de wintertuin

6060 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Donderdag 13 December 2018 Volg Eddy G.

Voor wie tuiniert op zware, natte en laaggelegen grond, is het aan te raden om winterbedden aan te leggen.

Spreid, in functie van de teeltwisseling, stalmest of compost of kalk uit over de bedden. Winterbedden verbeteren de grondstructuur en de waterafvoer en zorgen ervoor dat je na de winter sneller de grond zal kunnen bewerken. Zware gronden kunnen ook voor de winter grof omgespit worden, waarbij stalmest of compost of kalk wordt ingewerkt. Lichtere gronden worden best na de winter gespit. Bedek de grond tijdens de winter wel met een laag compost of mulch.

In deze moestuin zijn de bedjes bedekt met een mulchlaag van fijngemalen blaadjes. Dit helpt de onkruidgroei tijdens de winter onderdrukken en helpt ook tegen uitspoeling. Nadeel? Vogels zoeken graag in deze laag naar insecten en wormpjes en door dit wroetwerk worden de blaadjes hier en daar verspreid. Wil je dat de mulchlaag netjes op zijn plaats blijft liggen, leg er dan een fijnmazig draadwerk over.

2 reacties

  • Marja O. Marja O. Naar mijn idee, kunnen we de vogels beter hun gang laten gaan. Ze zullen ook veel minder gewenste insecten opeten. Dan maar een keer extra wat mulch toevoegen. Vrijdag 6 December 2019 om 08:26
  • Henk v. Henk v. Waar ik mij nog steeds over verbaas is, spitten in zware grond!!!
    Ik heb nog nooit gespit in mijn volkstuin, maar alle collega's tuinders zijn jaloers op mijn grond.
    Niet spitten wel dikke laag stro of bladeren op de aangeharkte grond soms eerst compost als dat vak zware groente gaat krijgen. Na de winter weg harken van de mulch laag en zaaien of planten , de bovenste grond laag ongeveer 10 cm is prima losse grond en dat was hele zware klei. Dus STOP DAT SPITTEN.
    Vrijdag 6 December 2019 om 09:14

Log in om een reactie te plaatsen