MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Winterbedden in de wintertuin

8128 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Donderdag 13 December 2018 Volg Eddy G.

Voor wie tuiniert op zware, natte en laaggelegen grond, is het aan te raden om winterbedden aan te leggen.

Spreid, in functie van de teeltwisseling, stalmest of compost of kalk uit over de bedden. Winterbedden verbeteren de grondstructuur en de waterafvoer en zorgen ervoor dat je na de winter sneller de grond zal kunnen bewerken. Zware gronden kunnen ook voor de winter grof omgespit worden, waarbij stalmest of compost of kalk wordt ingewerkt. Lichtere gronden worden best na de winter gespit. Bedek de grond tijdens de winter wel met een laag compost of mulch.

In deze moestuin zijn de bedjes bedekt met een mulchlaag van fijngemalen blaadjes. Dit helpt de onkruidgroei tijdens de winter onderdrukken en helpt ook tegen uitspoeling. Nadeel? Vogels zoeken graag in deze laag naar insecten en wormpjes en door dit wroetwerk worden de blaadjes hier en daar verspreid. Wil je dat de mulchlaag netjes op zijn plaats blijft liggen, leg er dan een fijnmazig draadwerk over.

4 reacties

 • Marja O. Marja O. Naar mijn idee, kunnen we de vogels beter hun gang laten gaan. Ze zullen ook veel minder gewenste insecten opeten. Dan maar een keer extra wat mulch toevoegen. Vrijdag 6 December 2019 om 08:26
 • Henk v. Henk v. Waar ik mij nog steeds over verbaas is, spitten in zware grond!!!
  Ik heb nog nooit gespit in mijn volkstuin, maar alle collega's tuinders zijn jaloers op mijn grond.
  Niet spitten wel dikke laag stro of bladeren op de aangeharkte grond soms eerst compost als dat vak zware groente gaat krijgen. Na de winter weg harken van de mulch laag en zaaien of planten , de bovenste grond laag ongeveer 10 cm is prima losse grond en dat was hele zware klei. Dus STOP DAT SPITTEN.
  Vrijdag 6 December 2019 om 09:14
 • Gerry M. D. Gerry M. D. Correct, niet spitten en dik mulchen!! Vrijdag 3 December 2021 om 19:22
 • Hans H. Hans H. Ik heb een siertuin en doe het anders, maar misschien gelden voor moestuinen andere "regels"?
  Voor de siertuin: niet spitten en alle afgestorven loof laten liggen beveel ik van harte aan. Ook niet alles aan het begin van de winter afknippen; gewoon laten staan en hooguit wat kleine uitgebloeide bloempjes en "ongewenste" takjes verwijderen. Die overdreven netheid van winterklaar maken "moeten" we echt afleren. Je krijgt er een levende tuin voor terug, met veel vogeltjes die naar hartenlust smullen van zaadjes en beestjes op de grond. Zelfs in onze kleine tuin zien we tegelijkertijd soms veel verschillende soorten vogels. Ze verspreiden de losse mulch inderdaad wel een beetje, maar persoonlijk ik vind dat geen nadeel; gewoon eens in de week een beetje herschikken en aanvegen.
  In het voorjaar pas een beetje knippen en alles komt daarna weer schitterend terug. Vanzelfsprekend kun je nu wel voor de plantensoorten die daar lust in hebben een beetje kalk toevoegen en her wat vaste planten (liefst een paar wilde inheemse soorten er bij!) aanvullen (now is the time!) en bollen planten.
  Zaterdag 4 December 2021 om 12:12

Log in om een reactie te plaatsen