MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Wintergroene bomen

5969 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Meer en meer zie je ze opduiken, want het zijn zeer sterke en bovendien wintergroene bomen die zeer geschikt zijn voor aanplanting nabij zee.

De steeneik of Quercus ilex is een boom die zich hier goed thuisvoelt : zowel op de zware klei als in zanderige grond doet deze verwant van onze zomereik het zeer goed. Zowel langs de havengeul van Nieuwpoort als op de Esplanade in De Panne trotseren ze de zoutbeladen zeewind, en dat is meestal geen ‘stijf briesje’.

Quercus ilex

Vroeger werden wintergroene bomen meestal geassocieerd met coniferen zoals dennen en sparren. Vandaag zijn er heel wat breedbladige bomen die in de winter groen blijven voorhanden. Naast steeneik is de Photinia fraseri ‘Red Robin’ eveneens verkrijgbaar als bladhoudende boom. Bij deze glansmispel is het jonge blad rood, het oudere blad groen en de bloemen verschijnen in witte schermen in mei en juni. Een andere mogelijkheid is de Magnolia grandiflora, een wintergroene beverboom met een groot glanzend langwerpig  taai en leerachtig blad dat aan de onderzijde bedekt is met roestbruin dons. Hieraan verschijnen ’s zomers tot 25 cm grote, crèmekleurige geurende bloemen.

Ook ons topprodukt, de olijfwilg of Elaeagnus ebbingei is als hoogstam verkrijgbaar. Hierbij wordt de tijdens de bloei zeer welriekende struik op een stam geënt en bekomen we een bolvormige groenblijvende kroon.

Het jonge blad van de olijfwilg toont grijs doordat het bedekt is met fijne schubbetjes. De witte bladonderzijde contrasteert mooi met het glanzend donkergroen van de bladbovenkant; dit alles maakt de tint van de plant zeer interessant. Op dezelfde manier bekomen we door enten japanse liguster op stam (Ligustrum japonicum). Al deze bomen zijn geschikt om in onze regio te worden aangeplant, Boven dien groeien ze traag en vergen dus weinig onderhoud. Zo kunnen ze ook tijdens de winter voor een scherm en beschutting zorgen.

Auteur: Peter De Coninck (Aquabotanica) 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen