MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Winterhardheid bij planten

368 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Om te overleven moeten planten zich wapenen tegen problemen en/of beperkingen. Ze ontwikkelen al of niet mechanismen om bepaalde omstandigheden te overleven. Hoe komt het dat sommige planten beter de winterse kou trotseren en overleven dan andere?

 

 winterhard.jpg


Het zijn niet enkel de lage temperaturen die planten doden, maar ook de toestand van de plant op het moment dat de vorst intreedt. Planten bestaan uit cellen. Die cellen bevatten ondermeer water. Bevriezen kan bij planten schade veroorzaken doordat het aanwezige water in de plantencellen ijs wordt en gaat uitzetten. Naast dat water bevatten de cellen ook een bepaald gehalte aan suikers. Sommige planten verdragen de koude doordat de concentratie aan suikers en andere chemicaliën in de celinhoud toeneemt waardoor de temperatuur waarbij de vloeistof bevriest, een stuk lager wordt. Suiker in de cel verlaagt het vriespunt. Een andere factor die bepalend is, is de doordringbaarheid van de celwanden. Bij sommige planten worden de celwanden doordringbaar waardoor het overtollige sap (water) uit de cellen kan worden geduwd.

Naast deze fysische aspecten kan ook de standplaats een invloed hebben op de overlevingskansen van planten tijdens de winter. Vooral wind is een belangrijke factor waarmee men rekening moet houden. Naast het feit dat wind een invloed heeft op de temperatuur, heeft hij ook een sterk drogend en verkoelend effect. Sommige planten weerstaan beter wind dan andere.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen