MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Winterzonnebrand bij buxus

1368 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

​De vaak gebruikte groenblijvende Buxus of palm is in feite een schaduwplant, zoals de bekende bodembedekker Pachysandra terminalis en de mooie Sarcococca of vleesbes- heestertjes die tot dezelfde palmfamilie of Buxaceae behoren.

Het is dan ook vaak voorkomend dat buxus zonnebrand gaat vertonen, startend vooral in de late winter, en erger wordend in het voorjaar. Het bruin- en zelfs koperachtig verkleuren van de blaadjes geschiedt inderdaad meestal aan de zonzijde, dus de zuidkant van de plant.

clip_image001(428).jpg

Tijdens de winter blijven de buxusbladeren immers water verdampen, dat noodzakelijk aangevuld dient te worden door de wortels van de plant. Indien nu door vorst bijvoorbeeld dit water niet opneembaar is, zal het bladweefsel onherroepelijk vocht verliezen en uiteindelijk bronskleurig worden en afsterven. Gelukkig zijn de takken en knoppen daarom echter nog niet aangetast, en kan de plant mits wat geduld nieuw loof aanmaken dank zij het sterk regenererend vermogen van de buxusplant. Dank zij die eigenschap en de trage groei wordt buxus dan ook sinds oudsher gebruikt om in vormen te snoeien.

De winterzonnebrand bij buxus is dan ook het meest uitgesproken bij planten die in bakken en potten worden gehouden. Hier heeft de winterkou gemakkelijk vat op de wortels,die zich in feite boven de grond, in de koelste luchtlagen bevinden. De vorst ‘blokkeert’ letterlijk de vochtvoorziening van de buxuswortels : het vrije bodemvocht wordt door bevriezing in ijskristallen onbeschikbaar om het verlies door verdamping te compenseren. Komt daarbij op een heldere winterdag de zon dan nog een straaltje toesteken, en het is gebakken, onze buxusblaadjes...

Voorkomen is beter dan genezen : buxusplanten in pot – en het zijn er nogal wat, in onze streken – dienen zoveel mogelijk beschermd te worden tegen uitdroging door vorst : mulchen, isoleren, een wind- en zonnescherm plaatsen, het helpt allemaal. Ook belangrijk is niet te laat op het seizoen mest te geven. In juni of juli de laatste keer bemesten zodat de plant op tijd in rust komt vooraleer de vorst intreedt. Gelukkig is daar ook nog een zonnebrandolie die we kunnen toepassen om die verbranding te voorkomen : tweemaal spuiten, eind november en nog eens in januari met een oplossing van pijnboomolie vermindert de verdamping en beschermt mede tegen de directe zonnebrand. Een after sun voor buxus is echter nog niet beschikbaar…


Auteur: Peter De Coninck

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen