Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Witloof

3462 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
 

clip_image001(7).jpg

Wetenschappelijke naam

Cichorium intybus var. foliosum

Familie

Compositaea of Asteraceae

Indeling

Wortelgewassen

Herkomst

De wilde plant komt voor in Europa, Noord-Afrika en  West-Azië.

Algemeen

Vroeger werden bladeren en wortels als veevoeder  gebruikt, in de zestiende eeuw ontdekte men dat men  de wortel ook als koffiesurrogaat kon gebruiken  (cichorei). Heel wat bedrijven in België en Nederland  legden zich toe op het drogen en branden van  cichorei ten behoeve van surrogaatkoffie.  Nog later rond 1830 ontdekte men bij toeval dat  ingekuilde wortels eetbare kroppen vormden.  Vroeger was witloof een echte wintergroente. Nu  is witloof bijna jaarrond verkrijgbaar omwille van de  hydroteelt.

 Witloof is een tweejarig gewas dat tot dezelfde  plantenfamilie behoort als andijvie, sla en de paardebloem. Het is een langedagplant de groei  neemt dus af vanaf oktober.  

Teelt

De teelt van witloof gebeurt in twee fases.  In de eerste fase worden de lange wortels gevormd.  Hierna wordt het loof afgesneden en dan worden de  wortels ingetafeld in kuilen of bakken.  Hierbij worden de wortels dicht bij elkaar geplant en  worden bedekt met een laag aarde.  Hierdoor beginnen de wortels opnieuw te groeien en  vormen ze de witloofkroppen.

Zaaien: In de maand mei wordt er gezaaid op rijen  die zo'n 30 cm uit elkaar liggen. De zaden moeten  ongeveer 0.5-1 cm diep komen te liggen.  Kwekers zaaien op 'ruggen'. Dit zijn verhoogde  bedden.  Regelmatig wieden in de beginfase is noodzakelijk.   Vier tot zes weken na het zaaien moet je uitdunnen.  De plantjes hebben dan zo'n 4-5 blaadjes. Dun de  plantjes uit op ongeveer 12 cm uit elkaar.  De uitgedunde plantjes kan je eventueel op een  andere plaats planten maar de wortels van deze  plantjes zullen niet mooi recht en vertakt zijn.

Witloof is geen veeleisende groente en groeit op  vrijwel elke grond. Zandleemgrond geeft goede  resultaten.  Zorg ervoor dat de grond goed los en luchtig is tot op  zo'n 30cm diepte. Zo vormen zich mooie rechte  wortels.  Het perceel moet dus goed voorbereid worden.  Vocht moet steeds goed afgevoerd kunnen worden.  Op een stikstofrijke grond zullen de planten veel blad  ontwikkelen maar te kleine wortels.  Hou er in uw vruchtwisselingsschema rekening mee  om witloofwortels slechts na 4-5 jaar opnieuw op het  zelfde perceel te zaaien.  Vermijd ook zoveel mogelijk te zaaien op percelen  waar daarvoor spinazie, sla, wortel, pompoen en  kolen hebben gestaan.

Oogsten: de wortelen worden in september tot  december geoogst en worden dan een tweetal weken  met rust gelaten op een koele plek.  Daarna wordt het loof zo'n 2-3cm boven de wortels  afgesneden. Om het intafelen te vereenvoudigen  worden de wortels ingekort tot op ongeveer 20cm   lengte. (Sommige bronnen hebben liever dat de  wortels niet worden ingekort). Sorteer de  wortels naar grootte. Kleine wortels geven ook  kleinere kroppen.  Intafelen kan in bakken of in speciaal  daarvoor bestemde kuilen.


Inkuilen: De wortels worden naast elkaar gelegd op  rijen. Tussen elke rij wordt een laag aarde aangebracht.  Gebruik hiervoor fijne potgrond, gebruik niet de grond  die bij het uitgraven van de kuil is vrijgekomen of  tuingrond waarop andere groenten werden geteeld.  Dit vooral omwille van het gevaar op  schimmelziektekiemen.  Vermeng eventueel wat  zeewierkalk onder de grond en meng ook op de bodem  van de kuil wat zeewierkalk door de grond. Dit  vooral om ook opnieuw grondschimmels te voorkomen.  Met de tuinslang of gieter kan je zorgen dat de aarde  tussen de wortels spoelt en goed verdeeld wordt.  Na zowat een week mogen ook de koppen van de  witloofwortelen met een laag grond van zo'n 20cm  worden afgedekt.  Daarboven kan nog een laag stro worden gelegd of droge turfmolm. Niet afdekken met plastic.  Na 4 weken kan je de kroppen oogsten.  Naast de kuil kan je eventueel een gleuf maken om  het watergeven te vereenvoudigen. (Dit heeft enkel  zin bij kuilen die niet breder zijn dan 50cm).  Inkuilen buiten in volle grond kan vanaf midden  oktober; onder glas wacht je beter tot november.

Witloof telen zonder dekgrond kan door de wortels  in emmers of bakken te plaatsen.    Deze traditionele teeltmethode wordt meer en meer  vervangen door de hydroteelt, waarmee jaarrond  kan geteeld en geoogst worden. Hiervoor worden de  wortels na de oogst in koelcellen bewaard tot  wanneer men ze wenst te gebruiken om te forceren.

 Meer info kan je vinden op:

Ziektes

 Witloof is weinig gevoelig voor ziektes.  Je moet wel zorgen dat je enkel gezonde wortels  intafelt.  Slijmrot of sclerotinia is de meest gevreesde ziekte.  Deze schimmel is moeilijk te bestrijden, daarom is  het belangrijk om vruchtwisseling toe te passen  en ook witloofwortels nooit op dezelfde  plaats of in dezelfde grond in te tafelen.

 ZIEKTEN EN PLAGEN BIJ WITLOOF - OVERZICHT

Rassen

 Mechels middelvroeg   Brussels witloof Zoom hybride F1   Brussels witloof Flash hybride F1

Bewaren

 Bewaar de kroppen op een koele, donkere plaats.  Het kan tot 3 weken in de koelkast worden bewaard.

 

Goed om weten

  • Cichorei kan geteeld worden als veevoeder.  
  • De gebrande cichoreiwortel is vaak een ingrediënt   van granenkoffies  
  • De cichoreiwortel bevat inuline. Dit wordt gebruikt   als vervangmiddel van sucrose voor diabetici.  Het bevordert ook de darmflora.  
  • Uit de wortel kan men ook een cichoreistroop halen  die als zoetmiddel voor diabetici te gebruiken is .
  • België heeft wereldwijd een patent genomen op het  woord 'witloof', vandaar waarschijnlijk dat  Nederlanders van witlof spreken.
     

Aansluitend artikel: seizoen grondwitloof van startReacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen