MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Witte kool

1083 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
 

  clip_image001(2).png

Wetenschappelijke naam

Brassica oleracea convar. capitata var. alba

Familie

Brassicaceae (Kruisbloemenfamilie)

Indeling

Koolgewassen

Herkomst

Europa

Algemeen

Zoals de andere koolsoorten is witte kool een variëteit die afkomstig is van de wilde kool. Een overblijvende plant die voorkomt langs de kusten van West-Europa en in het mediterrane gebied. Witte kool behoort tot de familie van de sluitkolen.

Het is een vaste kool met knapperig blad dat heel geschikt is om rauw te eten, in salades bijvoorbeeld. Deze kool wordt echter ook gebruikt voor de bereiding van zuurkool.

De witte kool die wordt gebruikt om zuurkool te bereiden wordt geteeld als herfstteelt.

De typische koolsmaak bij kolen komt door de glucosinolaten. Dit zijn zwavelbevattende esters (glycosiden) die zich kunnen splitsen in een aglycon (mosterdolie), zwavelzuur en glucose. Laat kool niet te lang koken. Een te lange kooktijd zorgt voor zwavelverbindingen en deze zijn verantwoordelijk voor de typische koollucht.

TIP:Je kan de (hinderende) geur van kolen tijdens het koken min of meer ongedaan maken door een stukje geroosterd brood of een beschuit bij het kookvocht te doen.

Meer info:

Winiefred over witte kool

Winiefred over zuurkool

Teelt

De teelt lijkt sterk op deze van rode kool. Er zijn een aantal mogelijkheden. De herfstteelt is de meest toegepaste. Voor de herfstteelt kun je vanaf eind februari onder koud glas zaaien in potjes of op een zaaibed. De plantjes worden uitgeplant in mei. Zet de plantjes ongeveer 50cm uit elkaar in rijen die zo'n 60cm uit elkaar liggen. Oogsten kan dan in oktober-november

Voor een vroege teelt wordt er onder verwarmd glas gezaaid in februari en de plantjes worden dan in april reeds uitgeplant.

Weeuwenteelt wordt niet veel toegepast. Hiervoor wordt in een koude bak gezaaid vanaf oktober en de plantjes worden in maart uitgeplant.

Witte kool heeft graag een voedzame grond die niet zuur is. Een zware grond is beter voor de teelt van kolen omwille van het geringere gevaar op knolziekte. Een lichte grond is echter meer geschikt voor vroege teelt omdat deze beter opwarmt.

 

Enkele tips:

 • vruchtwisseling is van groot belang bij de teelt van kolen.
 • zorg voor gezond plantgoed -dompel het plantgoed eventueel in een heermoesaftreksel.
 • vermeng kalk onder de grond alvorens uit te planten.
 • op vochtige slempgevoelige grond kun je beter kolen telen op verhoogde bedden.
 • niet uitplanten in koude grond
 • plant geurende kruiden in de buurt van kolen. Hierdoor worden schadelijke insecten misleid. Hyssop bijvoorbeeld zou het koolwitje meer aantrekken dan de kolen in de buurt.
 • na de oogst geen plantenresten laten staan.
 • u kan de jonge planten ook in bodemloze potten planten die gevuld worden met een potgrond waaraan kalk is toegevoegd.
 • laat ook geen planten of onkruiden in de buurt van kolen groeien die tot de kruisbloemfamilie behoren : koolzaad, gele mosterd, veldkers, pinksterbloem, judaspenning, herderstasje. Sommige van deze planten worden ook als groenbemester gebruikt! Gebruik deze dus niet op het perceel waar je kolen gaat telen.
   

Ziektes

 • Bij koolgewassen kan vooral knolziekte voor problemen zorgen. Dit kan je voorkomen door vruchtwisseling toe te passen en zeker zo'n 4 jaar te wachten vooraleer opnieuw kolen op hetzelde perceel te telen.
 • Koolvlieg kan je vermijden door de jonge planten af te dekken met bvb vliesdoek, of door koolkragen rond de planten aan te brengen.
 • Koolgalmug. kan je vermijden door vruchtwisseling toe te passen, natuurlijke vijanden inzetten of bijvoorbeeld selderie en tomaten tussen de kolen te planten.
 • Slakken
   

Rassen

Atlas (Somers)
Brunswijk (Somers)
Minicole F1 Hybride (Somers)

Bewaren

Witte kool die je wenst te bewaren moet voor de vorst worden geoogst. Witte kool wordt het best bewaard bij een temperatuur die net boven het vriespunt ligt  (1°C - max 8 °C). Witte kool kan minimaal een week bewaard worden op een koele plaats. Aangesneden kolen altijd in plasticfolie in de koelkast bewaren. Verwijder steeds de buitenste bladeren vooraleer met de bereiding te starten.

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen