MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Witten van fruitboomstammen

12457 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

witten_fruitboomstam_03.jpg

 

Het witten van fruitboomstammen is een oude traditie die wat in onbruik is geraakt. Toch heeft het tal van voordelen, en is het zinvol om deze techniek terug in ere te herstellen. Witkalk voorkomt namelijk vorstschade op stammen, voedt jonge bomen, schakelt ongewenste organismen uit en oogt bovendien mooi. De toepassing gebeurt best in oktober-november. Men kan de behandeling eventueel herhalen in het vroege voorjaar om de ‘witintensiteit’ na de overvloedige winterregens terug op peil te brengen. Voor de eerste toepassing verwijdert men de losse schorsdelen met behulp van een stalen borstel of  door afsteken met een verfkrabber. 

Het recept van witkalk bestaat erin 0.5 kg DCM gedroogde koemest met warm water te mengen, zo bekomt men na een uurtje reeds een losse brei. Vervolgens mengt men hierin 0.75 kg DCM bentoniet (klei), met daarbij 3 kg fijne DCM zeewierkalk. Ten slotte 100 g ANTISCHIMMELPAP toevoegen, dit is een fungicide van Edialux, en met eventueel nog wat extra water verkrijgt men een uitsmeerbare pasta. Deze witkalk brengt men aan met een grove papborstel op de opgekuiste stammen. Bij toepassing is de pasta vuilwit maar bij opdrogen bleekt hij mooi uit.

De voordelen op een rijtje gezet :

De witte kleur voorkomt dat er grote spanningen in de stam en de schors ontstaan omwille van plaatselijke temperatuurverschillen. Tijdens de winter, bij lage luchttemperaturen en zelfs bij vorst, warmt de zonzijde van een boomstam sterker op dan de schaduwzijde. De schaduwzijde heeft veeleer een temperatuur die aanleunt bij de heersende luchttemperatuur. De zonzijde daarentegen zal bij zonneschijn vlug opwarmen, maar na het verdwijnen van de zon ook weer vlug afkoelen. De hierdoor ontstane spanningen in de schors en het stamhout kunnen scheuren veroorzaken. Vorst vergroot het risico nog . Door het witten worden de zonnestralen echter grotendeels weerkaatst en warmt de stam veel minder op.

Auteur: Ir. Koen Linskens  

1 reactie

  • Marc G. Marc G. Welk is de functie van het koemest in deze samenstelling?
    Donderdag 24 November 2022 om 10:49

Log in om een reactie te plaatsen