MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Wollige bloedluis - Appelbloedluis

1342 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Eriosoma lanigerum

Wollige bloedluizen zijn «wollige luizen», doordat ze bedekt zijn met watteachtige wasafscheidingen, waaronder de kolonies worden gevormd. Bij aantasting door appelbloedluis ontstaan woekeringen (appelbloedluiskanker) en barsten in het oud hout. Daardoor ontstaan secundaire aantastingen die kunnen leiden tot het afsterven van het aangetaste gedeelte.

De wollige bloedluis of appelbloedluis overwintert in bloedluiskankers op het hout, ook aan de wortelhals en op de dikke wortels (als onvolwassen nimf). De luizen worden reeds in april aktief en beginnen van dan af witte wasdraden af te scheiden die het donkerbruine lichaam bedekken met een wollige dons. Ze vertoeven vooal rond oude snoeiwonden en in spleten in oude schors. Vooral bij appelbomen, sierappel, vuurdoorn, cotoneaster.

Door het zuigen aan takken en jonge scheuten ontstaan kankerachtige knobbels; bij koud weer (vorst) barsten deze gallen open en ontstaan er wonden waardoor appelkanker (vruchtboomkanker) kan binnendringen.

In het voorjaar goed controleren.

Oorwormen bestrijden wollige bloedluis. Aphelinus mali is een sluipwesp die ook wordt ingezet bij de bestrijding van wollige bloedluis.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen