MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Wolluis

2865 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Pseudococcidae


Kleine sapzuigende insecten uit de familie der Coccidae, waartoe ook de dop- en schildluizen behoren. De belangrijkste is de citruswolluis (Planococcus citri).

Het zijn kleine maar goed te onderscheiden platte en trage diertjes met een wolachtige begroeiing die overdekt is met een wittig, waterafstotend poederlaagje. Ze bevinden zich aan de onderkant van de bladeren tussen de bladscheden en de wortels en hebben het vooral naar hun zin op binnenplanten die in een zeer open potgrond groeien.

Een vrouwelijke wolluis kan 300 tot 500 eitjes afzetten in een eizak. Hierna sterft het vrouwtje. Vooraleer het volwassen stadium wordt bereikt, doorloopt de wolluis 3 larvestadia. Hardnekkig en moeilijk te bestrijden omwille van de witte wasachtige draden.

Op de uitscheiding van wolluizen vormt zich gemakkelijk roetdauw die vooral de bladeren en vruchten kunnen bevuilen.

Roofkevers zoals het kevertje Cryptolaemus montrouzieri is een natuurlijke vijand van wolluizen. Je kan de planten bij een lichte aantasting ook behandelen met een zeepoplossing. Regelmatig de behandeling herhalen. Meng in een plantenspuit een halve theelepel zeep op 1 liter lauw water. Drenk een wattenstaafje in alcohol en behandel hiermee de wolluizen.

Aansluitend artikel: de meest voorkomende INSECTEN bij KAMERPLANTEN

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen