MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Wondermooi: Helleborus !

3619 x gelezen
Lekker Van Bij Ons door VLAM • Woensdag 23 November 2011 Volg Lekker Van Bij Ons

Momenteel vormt Helleborus, dat ook wel nieskruid wordt genoemd, een van de meest geliefde vaste-plantengroepen voor de tuin. Dat komt door de fantastische resultaten die de kwekers inmiddels hebben bereikt: geweldige, sterke planten met prachtige bloemen die niet meer lijken op de miezerige kerstrozen uit Oma’s tijd. Wie die nieuwe planten ziet, is meteen verkocht!

Een geweldig assortiment

Het overgrote deel van de via selectie en kruisingswerk verkregen rassen wordt samengebracht in de Helleborus Orientalis Groep: een grote plantengroep van enorm wisselende herkomst. Hoewel er een tweehonderdtal benaamde rassen bekend is, worden ze vooral op kleur verkocht. Het meest voorkomend zijn de bloemkleuren: wit, wit met donkerder spikkels, licht- en donkerroze, roze gespikkeld, lila, paars, roodpaars, echt rood, heel diep paars, bijna zwart, maar ook crèmegeel, boterbloemgeel en lichtgroen. De witte bloemen verkleuren vaak naar roze en groen (zoals bij de wit bloeiende kerstroos (Helleborus niger).

Er zijn rassen met enkele – en met gevulde bloemen. Die bloemen hebben iets bijzonders: het zijn niet de kroonbladen, maar de kelkbladen die de kleur dragen. Ze zijn tot ver in juni heel decoratief. De kroonbladen lijken te ontbreken, maar zijn in werkelijkheid veranderd in kleine nectar-gevende orgaantjes die met hun zoete vocht insecten lokken voor de bestuiving van de knikkende bloemen. Er zijn wintergroene soorten met bloemen aan aparte stengels, zoals H. niger, en bladverliezende (o.a. H. odorus uit de Balkan), maar ook soorten die met bebladerde bloemstengels overwinteren (bijv. de Corsicaanse kerstroos, H. argutifolius). Alle planten in de H. Orientalis Groep hebben wintergroen blad. Een van de weinige, meestal wel op naam aangeboden rassen, is H. ‘Early Purple’, een paars bloeiende plant waarbij de bloemen al in november kunnen verschijnen. Alle andere zijn later, maar de kwekers zien kans vooral de witte kerstroos (maar ook anders gekleurde) in de kerstperiode rijk bloeiend aan te bieden Heel interessant is de manier waarop deze planten hun bloemen tegen vorst beschermen. Als het flink gaat vriezen, pompen ze er eenvoudig (nou ja…) het vocht uit, dat ze tijdelijk in de bladeren en wortels opslaan. De bloemen hangen dan even slap, maar bevriezen niet, en als het weer beter wordt, komt het vocht terug en staan ze er al snel weer stralend bij!

Andere groenblijvende soorten zijn o.a. de al genoemde Corsicaanse kerstroos en het stinkend nieskruid (H. foetidus) met zeer donkergroen blad en groene, meer buisvormige bloemen met een bruinrood randje vanaf einde winter. De cultivar ‘Wester Flisk’ heeft roodachtige stelen. Alle helleborussen houden van humusrijke grond die wat kalk bevat. In pot gekochte planten die u eerst een tijdje in de woonkamer zet, kunt u daarna (tijdens niet-vriezend weer) buiten op een beschut, halfbeschaduwd plekje planten, waar ze jarenlang kunnen blijven staan. Breng ieder jaar voedzame compost rond de planten aan. Verder met rust laten. Ze zullen dan steeds rijker gaan bloeien.

Combinaties
Alle vroegbloeiende soorten Helleborus combineren uitstekend met leverbloempjes (Hepatica), schuimbloemen (Tiarella), longkruid (Pulmonaria) en vroege bolgewasjes.

 

 

Lees verder op Groen van bij ons »

3 reacties

 • Annemieke v. Annemieke v. Mooi stukje! Ik ben dol op Helleborus. Zelf opkweken van zaad lukt nog niet. Hebben jullie daar ervaring mee?
  Annemieke
  Maandag 21 November 2011 om 14:45
 • bij mij wil er maar geen bloei komen in de helleborus, hoe kan dit?
  Zondag 30 December 2012 om 10:12
 • heb afgelopen jaar wel meerdere jonge plantjes gevonden rondom de oude, zijn blijkbaar zelf uitgekomen van zaad van de oude plant
  Zondag 30 December 2012 om 10:14

Log in om een reactie te plaatsen

1 tuinier vindt dit leuk