Wortelen - Teeltinfo
Daucus carota
Schermbloemenfamilie
De oranje en gele wortelen die we nu kennen ontstonden zowat in de 17de eeuw en werden ontwikkeld uit de gele wortels die sinds de Middeleeuwen in Europa en het Middellandse Zeegebied werden gekweekt, de witte wortels die reeds in de Oudheid werden gekweekt en enkele wilde wortels. In de Oudheid stonden wortels vooral bekend omwille van hun therapeutische kwaliteiten en niet om de culinaire.
De oranje kleur van de wortel is te wijten aan het hoge gehalte bètacaroteen.
Rauwe en verse jonge wortelen geven de beste smaak en zijn het rijkst aan vitaminen.
Zaaien
Mits een goed geplande en verspreide teelt kan je zowat jaarrond over wortelen beschikken. Zaaien kan vanaf januari tot en met juli. Er zijn drie teelten:
- Vroege teelt (primeurwortelen): vanaf januari tot begin maart in een koude bak of onder beschutting zaaien (Primo F1, Babylong, Amsterdamse bak)
- Zomerteelt: vanaf half maart in volle grond tot eind juli. Dit is het meest geteelde type. Zomerwortelen geven een hoge opbrengst en vormen lange, rechte en cilindrische wortelen met een heerlijk zoete smaak. (Bolero F1, Nanco F1, Tim Tom, Verbeterde Nantes)
- Late teelt (bewaarwortelen): zaaien vanaf begin/half april tot halfweg juni. De soorten die hiervoor gebruikt worden zijn iets grover en hebben de eigenschap om goed te bewaren in de grond of vochtig zand of turf. (Colmar, Suprème, Berlikumer)
Oogsten kan je ongeveer 12-16 weken na het uitzaaien.
Zaai in rijen die 20-25cm uit elkaar liggen. Voor de winterteelt leg je de rijen iets verder uit elkaar: 25-30cm. Zaai dun zodat je niet teveel moet uitdunnen. Hou het perceel onkruidvrij.
Geen zin in uitdunnen?
Gebruik pillenzaad of zaailint! Pillenzaden zijn omhuld met een laagje klei. Zo zijn de zaden veel gemakkelijker te hanteren en kunnen ze direct op de juiste afstand gelegd worden. Bij een zaailint zitten de zaden op de juiste afstand tussen 2 dunne laagjes biodegradabel papier. Het lint wordt ontrold, in het zaaigleufje gelegd en met een laagje aarde bedekt. Het papier verdwijnt en de planten staan op de ideale afstand.
Standplaats
Geef wortelen een zonnige plek in de moestuin en zorg voor een goed losgewerkte bodem die humusrijk en luchtig is. Je kan enkel mooie rechte wortels bekomen door de bodem tot op zo'n 30-40cm goed los te maken. Verwerk GEEN verse stalmest in de bodem omdat deze de wortelvlieg zal aantrekken. Als je meststof wil toedienen, kies dan een kaliumrijke meststof. Hou rekening met vruchtwisseling en zet geen wortelen twee jaar na elkaar op hetzelfde perceel. Wortelen behoren tot de Schermbloemenfamilie. Goede buren: ui, sjalot, knoflook, prei Om wortelen te beschermen tegen de wortelvlieg kan je ze afdekken met insectengaas.
Ook woelratten of veldmuizen kunnen de wortels aantasten.
WORTEL FLY AWAY
Dit ras is bijna ongevoelig voor de wortelvlieg omdat het nauwelijks geurstoffen verspreidt die de vlieg aantrekken. Fly Away is een mooie, lange cylindrische wortel met een goede smaak en geschikt voor elk seizoen.
Lees ook:
Er zijn nog geen reacties.
Log in om een reactie te plaatsen