MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Zaden oogsten

1068 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
zaden oogsten.jpg(zaaddozen van Nigella)
Hoewel zaden van bloemen (maar ook van groenten) overal verkrijgbaar zijn en helemaal niet zo duur zijn, is het toch leuker om ze zelf te verzamelen en te bewaren. Bovendien beschik je op deze manier over 'ruilmateriaal' om uit te wisselen en te ruilen voor nieuwe of andere soorten.

Enkele tips:

1. Het tijdstip van oogsten is belangrijk. Kies een mooie, zonnige en droge dag. De zaden moeten voldoende rijp zijn. Zaden van bloemen/planten die in zaaddoosjes zitten, zijn makkelijker te oogsten dan  deze die los aan de planten zitten. Als de zaaddoosjes zich gaan openen haalt u ze weg door er een papieren zak (oude broodzak) over te plaatsen en de stelen weg te knippen. Op deze manier vangt u de zaden makkelijk op in de papieren zak.

2. Laat de zaden drogen op een luchtige, zonnige en droge plaats.

3. Zodra ze droog zijn kan u de zaden zo uit het omhulsel schudden.

4. Verwijder de laatste restjes van de vruchten, zodat enkel de zaden overblijven. U kan hiervoor een keukenzeef gebruiken (hangt af van de grootte van de zaden).

5. Doe het zaad in zakjes of oude filmroldoosjes of linnen zakjes. Voorzie ze van naam, de oogstdatum en eventueel andere kenmerken.

6. Bewaar ze op een koele plaats en zorg dat ze steeds droog blijvenen niet in contact komen met vochtige lucht. Je kan bij de zaden ook steeds een droogmiddel leggen (silicagel). Een kelder of koelkast zijn ideale plekken: droog en koel.

TIP: Bewaar geen zaden van F1-hybriden, want deze geven geen goede nakomelingen.

zadenaugustus2.jpgpapaver2.jpg

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen