MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Zaden van eenjarigen verzamelen

6383 x gelezen
Tom K. door Tom Kooken • Donderdag 27 September 2012 Volg Tom K.

Volgend jaar wil je natuurlijk opnieuw genieten van al die prachtige eenjarigen die dit seizoen zo uitbundig hebben gebloeid. Van veel soorten kun je nu zaden verzamelen.
De nakomelingen zullen er niet altijd precies zo uitzien als de ouderplanten. Vooral F1-hybriden leveren minder mooi nageslacht op. Die kun je beter opnieuw kopen. 

Probleemloos opnieuw zaaien

De botanische soorten kun je echter probleemloos opnieuw zaaien en ook uit zaad van enkelvoudige bloemen zoals goudsbloemen, papavertjes, en juffertje-in-‘t-groen komt weer allerlei leuks tevoorschijn.

Bij het verzamelen ben je aan Moeder Natuur overgeleverd. Wacht in ieder geval met het plukken van de zaaddozen tot ze bruin zijn geworden en oogst ze op een droge middag als de zon de ochtenddauw heeft laten verdampen. Je zult dus vaak moeten kijken of het moment om te vergaren al is aangebroken.

 

 

Zaden bewaren
Stop de zaden in een papieren zak met naam en datum en laat ze op een luchtige donkere plek nog een paar weken nadrogen. Een tip: ruil (overgebleven) zaden met buren, familie of andere tuinliefhebbers. Zo heeft iedereen een ruime keus en heb je ook eens andere planten in de tuin.

Het verzamelen van zaden is een uitdagende klus. Het is namelijk altijd maar afwachten of er uit dat ene zaadje weer een nieuwe plant voortkomt. Maar als je tijd vrij maakt om zaden te verzamelen kun je natuurlijk wel vele euro’s besparen, die je normaal zou uitgeven aan nieuwe planten.

Lees verder op Bloem & Plant »

3 reacties

  • Marjolijn v. Marjolijn v. Ben benieuwd wat daar van terecht komt!!! Heb wat zaden verzameld... nu afwachten of er leuke bloemen uit komen. Vorig jaar een zonnebloempitje in de grond geduwd (van een zakje zonnebloempitten dat m'n kinderen hadden gekocht om op te peuzelen, en waarempel (leuk woord) het lukte! :o)
    Zaterdag 6 Oktober 2012 om 12:37
  • Lieven G. Lieven G. Ter info ... binnenkort starten een aantal Openbare bibliotheken met een zadenbib. Dit zal volledig geïntegreerd worden in de MijnTuin.org website. Lees er hier meer over: http://www.bibliotheekblad.nl/...
    Zaterdag 6 Oktober 2012 om 13:05
  • An K. An K. ik die dit altijd met violen zo hoef ik maar 1 keer per jaar te kopen en er komen de mooiste kleuen variatie's uit. ook met zonnebloemen die al een paar jaar in de kast lagen is het gelukt. nu ben ik een brem aan het uitproberen.
    Maandag 15 Oktober 2012 om 19:31

Log in om een reactie te plaatsen