MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Zandgrond verbeteren

27671 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

grond.jpg

Om te genieten van gezonde groenten en fruit, mooie planten of een prachtig gazon, heb je een gezonde bodem nodig. Een gezonde en evenwichtig bemeste bodem voorziet de tuinplanten namelijk van de nodige voedingsstoffen, water en lucht. Een bodemstaal kan je eventueel uitsluitsel geven over de soort bodem waarop je tuiniert en de conditie van die bodem.

In onze streken hebben we meestal te maken met: -zandgrond -zandleemgrond -leem- of kleigrond of iets daartussen.

Wie te maken heeft met een zandgrond, zal vaststellen dat zo’n bodem gemakkelijk te bewerken is maar dat deze bodem ook snel uitdroogt, waardoor de oogst in de moestuin vaak tegenvalt (doorschieten gebeurt vaak op een zandgrond) en in de siertuin de groei en bloei van veel planten (met uitzondering van de planten die van nature op zo’n bodem groeien)  niet optimaal is en de planten ook veel sneller zaad vormen. De oorzaak ligt in de structuur van een zandgrond. Deze bestaat uit relatief grote deeltjes, waardoor water en voedingsstoffen er gemakkelijk doorheen lopen. Hierdoor is een zandgrond vooral een arme en droge grond (zandgrond droogt sneller uit). Het voordeel is wel dat een dergelijke grond in het voorjaar sneller opwarmt en gemakkelijk te bewerken is. Het tekort aan humus kan dus eenvoudig aangevuld worden, zodat water en voedingsstoffen beter worden vastgehouden.

Met wat kan je zandgrond verbeteren?

  1. onderwerken van goed gecomposteerde grond. Voor de winter breng je een dikke laag compost aan op het perceel waar je gaat planten. In het voorjaar kan je deze laag dan lichtjes onderwerken.
  2. een bodemverbeterend middel onderwerken. Deze zijn rijk aan organische stof en verbeteren de structuur van de bodem. Ze zijn verkrijgbaar in de tuincentra of bouwmarkten. DCM ontwikkelde hiervoor de VIVIMUS-lijn  MEER INFO
  3. bentoniet kan lichte zandgrond verbeteren omdat het speciale kleimineralen bevat die de samenhang van zandkorreltjes sterk verbeteren.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen