Zeewier
Zeewier |
Als een visje in het water... zo voel je je dankzij dit 'kruid uit de zee'. Naast vitaminen bevat het voedzame zeewier eveneens een flinke dosis jodium. Blaaswier, wat een typisch bruinwier is, helpt je bovendien je slanke lijn terug te winnen en vol energie door het leven te stappen. Ook gewrichtspijnen verzachten dankzij een vakkundig algenkompres. Dit zeewier is bovendien eetbaar en heeft zijn weg naar de voedingsindustrie reeds lang gevonden.
Namen noemen
Met dit kruid brengt Winiefred je een buitenbeentje: zeewier. Volgens plantkundigen bestaan er wel twintigduizend soorten zeewier. Ze onderscheiden zich volgens kleur (bruin, rood en blauw) en volgens bouw. Nori, wakamé, iziki, dulse, spirulina,... het zijn maar enkele voorbeelden. Zeer herkenbaar is het blaaswier of Fucus vesiculosis, een bruin wier met blazen dat aan onze kusten algemeen voorkomt en hier dus bij voorkeur behandeld wordt. Bij blaaswier zijn de stengels, bladeren en wortels nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Men spreekt dan ook niet van boven- en ondergrondse delen of bladeren, maar van thallus, wat je eigenlijk kan vergelijken met 'loof'. De thallus van blaaswier heeft vandaag heel wat toepassingen, zowel in de voedings- als farmaceutische industrie. Maar ook in de oudheid was dit blaaswier al bekend. Plinius verwees ernaar als zeeëik. Zelf in de tijd werd het al gebruikt tegen reuma en artritis, een eigenschap waarvoor dit geschenk van de zee nu nog altijd gewaardeerd wordt.
Gezond met zeewier
In de loop van de tijd heeft men ontdekt dat zeewier, en in het bijzonder blaaswier, niet alleen helpt bij gewrichtspijnen, maar dat het ook een aantal belangrijke voedingskwaliteiten bezit. Naast eiwitten en kalk zijn deze planten eveneens rijk aan sporenelementen, vitaminen en wel 30 mineralen. Organisch jodium is daarvan het belangrijkste. Onze dagelijkse voeding is vaak arm aan jodium, wat kan leiden tot een vertraagde werking van de schildklier. Dit kan op zijn beurt vetzucht veroorzaken. Het aftreksel en de tabletten van zeewier worden daarom ingezet bij de strijd tegen overgewicht. Je stofwisseling krijgt een extra impuls waardoor de vetopstapeling in het lichaam wordt tegengewerkt. Heel wat producten voor de slanke lijn bevatten dan ook zeewier.
De voedzame zeewieren hebben eveneens een algemeen versterkende werking, geven vitaliteit, levensvreugde en vormen een waardevolle aanvulling op ons dagelijks voedsel. Vooral vegetariërs en diabetici doen er goed aan hun dieet aan te vullen met zeewier. Dit kan onder meer met elgenmeel of tabletten die je zonder problemen in de natuurvoedingswinkel vindt. Zeewier wordt ook uitwendig gebruikt, in de vorm van kompressen om pijn ten gevolge van artritis en reuma te verlichten.
Winiefred weet raad
- STRALENDE TEINT
Gun jezelf een zachte en frisse huid met dit schoonheidsmasker op basis van algen. Doe 1 tot 2 kilo algenmeel in lauw, vooraf gekookt water. Breng het algenpapje aan op het gezicht. Vermijd de oogcontouren. Laat gedurende een half uur intrekken. Masker al deppend verwijderen met lauw water. Herhaal dit om de twee dagen gedurende een week. Vervolgens gedurende drie maanden eenmaal per week aanbrengen.
Beestig goed
Algen zijn niet alleen goed voor de mens, ze worden ook regelmatig aan veevoeder toegevoegd. Proeven wezen uit dat zeewier bij paarden en koeien de vruchtbaarheid ten goede komt en ook de prestaties van rijpaarden positief beïnvloedt.
Volksweetjes
Zowel de Japanse als Chinese kustbevolking staat bekend om zijn uithoudingsvermogen. Een studie bracht aan het licht dat algen, die daar deel uitmaken van de dagelijkse voeding, aan de basis liggen van dit fenomeen.
Er zijn nog geen reacties.
Log in om een reactie te plaatsen