Zeldzame varens groeien in riolen van Utrecht
Zeldzame varens groeien in riolen van Utrecht
Er gaat een bloeiende wereld schuil onder de trottoirs van Utrecht. De rioolputten blijken een prima onderkomen te bieden aan tenminste zes bedreigde varensoorten. Ook een aantal bijzondere planten- en mossoorten en zelfs vleermuizen voelen zich thuis in de ondergrondse gangenstelsels van de Nederlandse Domstad.
Dat blijkt uit een inventarisatie van Wim Vuik, medewerker van de stichting Floristisch Onderzoek Nederland, die zondag in het radioprogramma "Vroege Vogels" gepresenteerd is. Vuik vond in de rioolputten onder meer de bedreigde zachte naaldvaren, de zwartsteel en de blaasvaren, maar ook de tongvaren, de ijzervaren en de gebogen driehoeksvaren.
Natte klimaat Het natte klimaat in de riolen, de specifieke hoeveelheid licht en de rustige atmosfeer, zorgen voor goede omstandigheden voor de varens. Volgens Vuik kunnen de gevonden varens makkelijk van de lijst van bedreigde plantensoorten af, ervan uitgaande dat de soorten ook in andere steden in de putten groeien.De bijzondere planten die Vuik aantrof in de 60.000 rioolputten zijn onder meer het Marjoleinbekje en Klein Glaskruid. Vuik deed eerder onderzoek naar flora in regenpijpen en dakgoten. (belga)
Er zijn nog geen reacties.
Log in om een reactie te plaatsen