MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Zevenblad een eerste klas woekeraar

25643 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

 

zevenblad.jpg

Zevenblad, Aegopodium podagraria, is gemakkelijk te herkennen aan zijn 7-delig samengesteld blad. Er bestaan ook “bastaard” planten waarvan de deelblaadjes deels vergroeid zijn. Het onkruidblad telt dan slechts 5, soms zelfs maar 3 deelblaadjes. Toch blijft het zijn Nederlandse naam ‘zevenblad’ behouden. 

Zevenblad behoort tot dezelfde plantenfamilie als wortel, selder en peterselie maar wijkt af van deze groenten doordat het sterk uitgroeiende ondergrondse wortelstokken heeft. Net deze dikke witte wortels maken het onkruid zo onpopulair.

Eens zevenblad zich in de tuin heeft gevestigd, is het niet gemakkelijk weg te krijgen. Vanuit de witte ondergrondse wortelstokken woekert het continu verder zonder mededogen. De oplossing is om deze woekerplant te behandelen met een mengeling van PANIC 60 ml + SILVANET 75 ml per 10 liter water. Dit moet gebeuren in een jong stadium (= 10 tot 20 cm hoog) en vóór het verschijnen van de bloemknoppen. Na 1 toepassing zullen er uit de resterende wortelstokken sowieso opnieuw scheutjes bovenkomen. Deze dienen op dezelfde manier (jong & vóór de bloei) behandeld te worden. Desnoods een derde of vierde keer bespuiten tot volledige uitputting van de ondergrondse wortelstokken. Geef vooral de moed niet op. De aanhouder wint.  

Staat zevenblad verscholen tussen doorlevende sierplanten die je wenst te behouden, dan is het al helemaal een ramp. De enige oplossing is dan om zevenblad handmatig aan te wrijven met de menging PANIC + SILVANET. Het is een titanenwerkje, maar helaas de enige manier.  Je boekt hiermee wel goede resultaten. Ook hier geldt : herbehandelen tot volledige uitputting.


Hardnekkig onkruid: de truc met het karton : KLIK HIER

12 reacties

  • Marga C. Marga C. Ik snap niet dat er hier nog reclame wordt gemaakt voor glyfosaat!
    Zaterdag 22 Juli 2017 om 19:42
  • Henk V. Henk V. Toen ik mijn huidige moestuin overnam stond die vol met onkruid: kweekgras, zevenblad, haagwinde en nog veel meer. Met de platte greep 380m² twee spaden diep omgespit en alles dat ook maar even leek op een wortel van een plant verwijderd en vernietigd. Korreltje voor korreltje bijna alles nagekeken. Heeft wel even wat tijd gekost en veel moeite om weer structuur in de grond te krijgen met flink stalmest. Het resultaat is dat ik geen van genoemde onkruiden nog tegenkom. Natuurlijk wel de bekende zaadonkruiden maar dat heeft iedereen. Als je dat maar bij houd en voor de bloei in ieder geval verwijderen valt dat mee.
    Zondag 13 Augustus 2017 om 15:06
  • Henk V. Henk V. Als je tuin vlakbij je keuken ligt en het tegelpad of bij ons klinkertjes, is het handig om je kookwater uit te gieten over het onkruid op dat pad. Mijn vrouw doet dat al jaren en het werkt uitstekend tegen alle onkruiden en mossen. Ook hebben we nauwelijks of geen last van algengroei in de winter. Je moet wel even met je pannetje de deur uit.
    Donderdag 31 Augustus 2017 om 09:19
  • Jeannette v. Jeannette v. Panic is idd. een produkt met glyfosaat! Gezien de lopende onderzoeken naar het product en de gegevens die tot nu toe naar buiten zijn gekomen is het ten zeerste afgeraden dit product te gebruiken.

    Silvanet: zie http://www.edialux.be/UserFile...(CLP).pdf (vooral rubriek 16)

    Donderdag 31 Augustus 2017 om 16:29
  • Jeannette v. Jeannette v. Ben het geheel eens met Henk Vlug. Kookwater en gekookt water (voor thee, koffie etc.) doen het prima als onkruidbestrijder op bestrating! Zelf in de border is het toepasbaar, alleen oppassen dat andere planten daar niets van meekrijgen. Een barriére kan dat voorkomen.
    Donderdag 31 Augustus 2017 om 16:32
  • Heidi Heidi Wat een slechte zaak dat producten met glyfosaat zonder blikken of blozen geadviseerd worden. Teleurstellend ook. Geen tuinier kan toch nog zeggen dat hij of zij niet weet hoe schadelijk dit gif is? :-(
    Zondag 3 September 2017 om 19:41
  • Roos T. Roos T. Ik heb hier een bestrating van wel 60 m lang en 5 m breed. Tussen de dubbele borders ligt ook bestrating Zie me niet honderd maal met gieter warm water lopen.Leuk advies voor kleine tuin.Een brander werkt sneller.In de borders wordt geschoffeld en handmatig onkruid verwijderd. Weet niet wat ik doen zou als ik zevenblad zou krijgen.
    Donderdag 21 September 2017 om 20:04
  • Roos T. Roos T.
    Vrijdag 22 September 2017 om 08:09
  • Trudie D. Trudie D. Wat n slecht advies, we willen toch juist gifvrij tuinieren en liefst met spoed al dit soort middeltjes de deur, cq de winkel uit!!! Gewoon al vroeg kortknippen of er bijv. lekkere salade van maken. Recepten genoeg te vinden...
    Vrijdag 2 Februari 2018 om 15:21
  • Moniek Moniek Jammer dat er geen gifvrij avies wordt gegeven. Blijkbaar is zevenblad zo hardnekkig dat dit dus de enige oplossing is.
    Als je het niet wilt, dan wil je het ook niet in je salade.
    Ik word er gek van! Ieder voorjaar en zomer weer. En het groeit ontzettend snel.
    Vrijdag 27 April 2018 om 00:15
  • Corne P. Corne P. Arbeidsintensief maar het werkt: met een spitvork de grond goed los maken en vervolgens met de hand de plant inclusief wortelstelsel verwijderen. Heb dit 2 zomers volgehouden en tot op heden nog steeds niet teruggekomen gelukkig.
    Woensdag 9 Mei 2018 om 10:38
  • Ann B. Ann B. Zevenblad is een 'waardeplant' voor vlinders en bijen. Bovendien is zevenblad eetbaar. Het is lekker en gezond.
    Donderdag 31 Maart 2022 om 10:41

Log in om een reactie te plaatsen