MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Zie je door de bomen het bos niet meer? Wij helpen je bij het kiezen van de juiste boom!

1112 x gelezen
door VLAM • Dinsdag 7 November 2023

Bomen zijn blijvende elementen in je tuin en bovendien een echte aanwinst: ze zorgen voor schaduw, privacy en dragen bij aan een klimaatvriendelijke en gezonde leefomgeving. De juiste boom kiezen vergt echter wat huiswerk. We helpen je alvast op weg met enkele tips, zo ben je helemaal klaar voor het plantseizoen.

De longen van de aarde

Voor de aanplant van nieuwe bossen is de plaats beperkt, maar er is wel ruimte voor miljoenen bomen in tuinen. Ze fleuren niet enkel je tuin op, maar dragen ook bij aan een gezonde en klimaatvriendelijke leefomgeving. Bomen zijn namelijk grote luchtzuiveraars en vangen fijnstof op, een absolute meerwaarde, zeker in een stadstuin. Dus: waar wacht je nog op?

Belangrijkste criteria

Of je nu een uitgestrekte boerderijtuin hebt of een gezellige, kleine stadstuin, voor elke tuin is er een geschikte boom. Bij het kiezen van een boom, houd je niet alleen rekening met je persoonlijke voorkeur. Er zijn tal van andere criteria die je best in je achterhoofd houdt:

  • Heb je veel of weinig plaats?

  • Welk type grondsoort heeft je tuin en welke boom past daar dan het best bij?

  • Verkies je een ronde kroon of liever zuil- of kegelvormig?

  • Heb je liefst een laag tegen de grond vertakte boom?

  • Wil je schaduw en privacy creëren of is het vooral ter decoratie?

  • En hoe zit het eigenlijk met het zonlicht in je tuin?

Kortom: de grootte, vorm en standplaats van je boom zijn van cruciaal belang in je keuze. In de plantengids van groenvanbijons.be vind je ongetwijfeld de juiste boom voor jouw tuin.

Timing is key 

Je keuze is gemaakt, maar dan volgt de praktijk: wanneer plant je zo’n boom het best? Het antwoord is simpel: zo snel mogelijk. Groen van bij ons organiseert jaarlijks de tweede zaterdag van november Nationale Boomplantdag. Dat heeft zijn redenen: november is namelijk de start van het plantseizoen. De grond is dan nog relatief warm en vochtig en de wortels hebben voldoende tijd om te ontwikkelen voor de winter haar intrede doet. Haal je schop maar uit de schuur en begin met het planten van je boom. Zo begint die alvast met een voorsprong aan het nieuwe tuinseizoen.

Over VLAM:

VLAM voert promotie voor de producten van de Vlaamse landbouw, tuinbouw en visserij in binnen- en buitenland. VLAM is een privaatrechtelijke organisatie en werkt in opdracht van de Vlaamse overheid en het bedrijfsleven. De promotiecampagnes van VLAM worden grotendeels per product of per productgroep opgezet; ze worden gefinancierd door de betrokken deelsector. 


Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen