Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Ziekte en schade bij kuipplanten

In de zomer fleuren exotische kuipplanten vele terrassen en balkons op, en brengen zo het zuiderse vakantiegevoel tot dicht bij ons. Het zijn zowat allemaal echte zonnekloppers. De soortenrijkdom is uitgebreid, en bijgevolg moeilijk om in enkele lijnen te beschrijven. Er zijn zowel kruidachtige als verhoute soorten. Winterhard zijn ze niet. Men moet ze tijdig in een overwinteringruimte plaatsen die vorstvrij is en voldoende licht binnenlaat. Een juist afgestemde watergift en bemesting per soort moet deze planten optimaal in conditie houden. Zo zijn ze minder vatbaar voor ziekten en plagen die in onze contreien voorkomen. Dat lukt echter niet altijd.

Plagen krijgen wel eens de bovenhand. Denken we maar aan spint op oleander, witte vlieg op Brugmansia, schildluis op citrusboompjes, ...  Afhankelijk van de soort plaag moet men ingrijpen met een geschikt middel.

Schimmelziekten vestigen zich ook wel eens op exotische kuipplanten. Hun aanwezigheid is heel vaak gerelateerd aan weersomstandigheden. Witziekte bijvoorbeeld breekt makkelijk door indien het voldoende warm is en niet te vochtig. Een periode van dauw ‘s morgens is reeds voldoende, en zelfs meer bevorderlijk dan een dag druilende regen. Voor andere schimmelziekten is het dan weer net anders. Valse meeldauwschimmels en vele andere bladvlekkenziekten vereisen een iets langere bladnatstand en zetten vaak over van het ene naar het andere blad door opspattende regendruppels.

Ook hier is het belangrijk om een juiste diagnose te stellen, en zo het gepaste bestrijdingsmiddel te kunnen inzetten. Enkel zo kunt u tijdig de ziekten indijken met zo weinig mogelijk impact op de omgeving.

 

 

 

 Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen