MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Ziekten en plagen bij aardbeien

50206 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Een overzicht van wat er fout kan gaan bij de teelt van aardbeien

Wat zie je ?

Probleem

Oplossing

Bladgroen ontbreekt aan de bladranden, zodat er min of meer geelchlorose ontstaat en bladmisvorming. Dwerggroei en minder bloei.

Virusziekte

Virusoverdracht moet je voorkomen of uitsluiten door het ontsmetten van werkgereedschap (Dettol) of door het bestrijden van virus overbrengende insecten zoals bladluizen, wantsen, cicaden met Formusect Okapi Talstar 2.5TB

     

Bleke mozaïekachtige vlekken tussen de bladnerven. Het blad wordt kroezelig en gebobbeld.

Virusziekte

Virusoverdracht moet je voorkomen of uitsluiten door het ontsmetten van werkgereedschap (Dettol) of door het bestrijden van virus overbrengende insecten zoals bladluizen, wantsen, cicaden met Formusect Okapi Talstar 2.5TB

     

Paarse, ronde vlekken op bladeren

Paarse-vlekkenziekte

Sporgon

     

Bleekrode vlekken op bladeren en bladstelen

Rode-vlekkenziekte

Sporgon

     

Koprot is een ziekte die gemakkelijk ontstaat onder folie, vooral als het hart van de plant té diep in de grond staat, ook vaak bij doorteelt een probleem. Op bladstelen en bladeren komt ook wel eens grijs schimmelpluis voor. Aangetaste vruchten worden bruin, rotten en uiteindelijk worden ze bedekt met stuivend bruingrijs schimmelpluis. Vooral bij warm en vochtig weer.

Grauwe schimmel (Botrytis)

Rovral Foram 80 WG

     

Bladeren krullen in de eerste fase lepelvormig op, de bladranden komen rechtop te staan en verkleuren geleidelijk roodpaars.Onderzijde van de bladeren en soms ook de vruchten zijn bedekt met wit schimmelpluis.

Meeldauw Witziekte

Cosavet

     

Planten sterven gedeeltelijk af in het voorjaar. De haarwortels sterven af vanaf de infectie in het late najaar (als de bodemtemp. gedaald is  in okt/nov) en de bladeren hangen in het voorjaar slap en krijgen een blauwgroene kleur. De groei blijft achter. De centrale wortelcilinder verkleurt rood. Bij zonnig weer gaat de plant slap hangen; het wortelgestel bestaat dan nog enkel uit lange, bruine dode wortels zonder zijwortels.

Rood wortelrot

Propeller

Bij zware problemen 3 maal toepassen: onmiddellijk bij het planten (aug), in het najaar (okt) en bij hergroei in het voorjaar (feb/maart)

     

De planten blijven klein en de bladeren verliezen hun glans en worden donkergroen. De jonge hartblaadjes gaan slap hangen. Het stengelgedeelte wordt bruin en verrot. De plant sterft af. De stengelbasis vertoont bij overlangs doorsnijden bruinzwarte en rotte vlekken. Infectie gebeurt bij warmer weer dan in het geval van roodwortelrot. Bijvoorbeeld in de periode mei- september, dus ook de periode rond het planten. De plant verwelkt dan plotseling. Het begint bij de hartblaadjes en breidt zich uit naar de gehele plant.

Stengelbasisrot

Propeller

Bij zware problemen 3 maal toepassen: onmiddellijk bij het planten (aug), in het najaar (okt) en bij hergroei in het voorjaar (feb/maart)

     

Typisch symptoom is het slapvallen van de aardbeiplant in het late voorjaar bij het dikken van de eerste vruchtjes. De verantwoordelijke bodemschimmel groeit namelijk in de wortels en gaat de vaatbundels binnenin verstoppen. Hierdoor is het watertransport in de plant bemoeilijkt. Uiteindelijk sterft de plant af. De buitenste bladeren vertonen aan de stengelvoet bruinzwarte, ingezonken vlekken, ze gaan slap hangen en verdrogen. De bladranden en bladstelen verkleuren roodbruin. De binnenste bladeren blijven klein en worden geelachtig. Vruchten die aan dergelijke planten nog groeien zijn klein en hebben een slechte smaak.

Verwelkingsziekte

Sporgon

Tweemaal aangieten: kort na het planten in de late zomer en herhalen in het voorjaar bij de hergroei van de aardbeiplant

     

Er is pleksgewijze vermindering in groei.

Nematoden

Vruchtafwisseling. Er zijn geen efficiënte chemische middelen beschikbaar voor particuliere tuinliefhebbers.

     

Gaten in de bladeren

Slakken

De slakken korrel ‘Slakkendood’ breedwerpig uitstrooien en herhalen tot de plaag ondercontrole is.

     

De jonge bladeren in het hart van de plant verkleuren bruin en misvormen. Mijten bevinden zich tussen nog toegevouwen bladeren. Het zijn witte puntjes, moeilijk zichtbaar met het blote oog.

Aardbeimijt

Masaï

de bespuiting nog 2 keer herhalen met een tussentijd van 10-14 dagen. Veel water gebruiken om de kop van de aardbei kletsnat te zetten.

     

Bleekgroene vlekjes die later vaalbruin worden en verdorren. De spintmijtjes zitten aan de onderkant van het blad. De vruchten groeien slecht. Komt vooral voor bij teelt onder plastic/glas.

Bonenspintmijt

Masaï

De plant goed bevochtigen, zeker ook de onderzijde van de bladeren. Ook Formusect en Talstar 2.5TB kunnen gebruikt worden. De bespuiting herhalen na 10-14 dagen.

     

Groene bastaardrupsen vreten aan bladeren.

Aardbeibladwesp

Formusect Okapi Talstar 2.5TB

     

Bloemknoppen verwelken en/of vallen af. Kleine, zwarte kevers vreten aan bloemstelen en bloemknoppen. In de afgestoken bloemknoppen bevinden zich witte, pootloze, bruinkoppige larven.

Aardbeibloesemkever

Formusect Okapi Talstar 2.5TB

Om kevers te doden vooraleer ze eitjes leggen.

     

De bladeren krullen, vruchten en scheuten worden krom. Op de bladeren en vruchten ligt een suikerachtige laag waarop zich roetdauwschimmels ontwikkelen; De bladeren zijn kleverig.

Bladluizen

Formusect Okapi Talstar 2.5TB
     

Beschadiging bij de vruchten. Vruchten worden aangevreten.

Veld- en bosmuizen

Fatal haver

     

Bloemen en/of bloemknoppen worden zwart en groeien niet meer.

Beschadiging door nachtvorst.

 
     

Gaten in de bladranden. Planten komen los te staan en kwijnen weg.

Lapsnuitkevers vb Taxuskever

Formusect Okapi Talstar 2.5TB

Om kevers te doden vooraleer ze eitjes leggen.

 

1 reactie

  • Ied D. Ied D. de aardbeienplanten in de kas worden opgegeten, alleen de nerven blijven over. wat is hieraan te doen?
    Vrijdag 28 Oktober 2016 om 10:22

Log in om een reactie te plaatsen