MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Ziekten en plagen bij frambozen

53624 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Een overzicht van wat er mis kan gaan bij de teelt van frambozen

Ziekten en plagen bij frambozen

 
 

Wat zie je ?

Probleem

Oplossing

Een klein grijsbruin kevertje verschijnt kort voor de bloei en boort de bloemknoppen aan. Ze leggen hun eitjes in de bloemen of bij de onrijpe vruchten. De larven die daaruit verschijnen vreten aan de basis van de bloemen en daarna de bloembodem. Bloemen worden dus aangetast en groeien niet uit. Ontwikkelen de bloemen zich wel dan vinden we de witte larven terug in de vruchten. De larve verpopt in een cocon in de grond, de kevers overwinteren in deze cocon in de grond.

Frambozenkever

Preventief kan je zorgen voor een goede bodembedekking (vb plastiekstrook) om verpopping te bemoeilijken. Als de kever aanwezig is spuiten met Formusect Talstar 2.5TB

     
Er verschijnen rotte, zwartbruine vlekken op de basis van de stengels. De aangetaste stengels sterven volledig af.

Stengelsterfte(Leptosphaeria coniothyrium)

Door gepaste cultuurmaatregelen : vermijden dat wondjes gemaakt worden bij aanbinden ; vermijden van aantasting door slakken of frambozenschorsgalmug ; en aangetaste stengels wegsnoeien en opruimen.

     

Talrijke ronde paarse vlekjes verschijnen op de scheuten. Soms sterven de toppen van de scheuten af (deze jonge zachte topscheuten zijn gevoelig voor infecties). Hierdoor gaat een deel van de verwachte oogst verloren. Bij vruchten groeien aangetaste korrels niet uit, wat tot misvormde vruchten leidt. Ook rijpen deze vruchten trager.

Stengelvlekkenziekte of brandnetelvlekkenziekte (Elsinoë veneta)

Antischimmelpap preventief spuiten bij de hergroei in het voorjaar, en vóór de bloeiperiode. Te hoge stikstofgift vermijden. Lange natstand van het gewas voorkomen door goede scheutdunning, gepaste onkruidbestrijding en onderlangs water te geven. Of telen van ongevoelige rassen zoals Autumn Bliss, Meeker, Nootka, Heritage en Willamette

     

Grijze vlekken met zwarte puntjes op de twijgen. De 1e vlekken worden zichtbaar rond de knoppen omstreeks midden juli.Vruchtscheuten verdrogen en sterven af. In erge gevallen kan de gehele aanplant verloren gaan.

Gewone twijgsterfte(Didymella applanata)

Niet telen op natte en slecht doorlatende gronden.Telen van rassen die weinig of niet gevoelig zijn zoals  Meeker, Schönemann en Willamette. Dun de nieuwe scheuten tot 10 stengels per lopende meter. Afgedragen stengels onmiddellijk na de oogst verwijderen. Knip weg tot op de grond, laat géén stompen staan. Antischimmelpap preventief spuiten bij de hergroei in het voorjaar, en vóór de bloeiperiode.

     

Kleine oranjerode of gele maden zuigen in de lente aan de stengels in scheuren van de bast en op plaatsen waar er gesnoeid werd. De opperhuid wordt op de plaats waar de larve zich bevindt roodpaars.

Frambozenschorsgalmug

probeer de 1e generatie galmuggen af te doden met Formusect of Talstar 2.5TB door de onderste 50cm van de stengels te bespuiten
     

Zwarte snuitkevertjes bijten de bloemsteeltjes kort onder de knop door. In de afgestoken bloemknop leggen ze hun eitjes en de larven voeden zich met de inhoud van de knop. Het insect overwintert als kever in de grond of onder afgestorven en afgevallen bladeren. Komt vooral ook bij aardbeien voor. Komt ook voor bij framboos en braambes.

Bloemenknopafsteker

Bij begin bloei Formusect of Talstar 2.5TB spuiten. Evenwel niet overdag spuiten om bijen en hommels niet te schaden

     

De bloemtrossen en de vruchten verkleuren bruin en rotten. Daarna groeit er een grauw schimmelpluis op de vruchten.

Vruchtrot of grauwe schimmel

Rovral Foram 80 WG

     
De bladeren krullen op. De bovenkant van de bladeren wordt kleverig.

Luizen

Formusect Okapi Talstar 2.5TB
     
Bladeren misvormen en/of verkleuren. Ze vergelen langs de nerven.

Mozaïekvirus

Door de overbrengers zoals bladluizen en cicaden te doden voorkomt men infectie. Spuiten met Formusect Talstar 2.5TB indien bladluis of cicade aanwezig.

     

Een bos korte takjes met misvormde bladeren. Bladachtige bloemen verschijnen aan de planten.

Heksenbezem of dwergziekte

De cicade die deze mycoplasmaziekte overbrengt afdoden met Formusect Okapi Talstar 2.5TB

     

Na infectie in de herfst lopen de stengels in het daaropvolgende voorjaar ogenschijnlijk normaal uit. Kort erna gaan de eerst gevormde blaadjes vergelen en bladranden verdrogen. Tijdens de 1e warme periodes in volle bloei verwelken de planten. Bladeren verdorren en worden brons van kleur en hard.  

Phytophtora

Cultuurmaatregelen zoals gezond uitgangsmateriaal kopen, kies voor gronden met goede natuurlijke drainage, plant ondiep op ruggen van 30 tot 50 cmhoog; matig stikstofgift maar geef voldoende kali en fosfor. Giet desnoods in de herfst aan met Propeller

     

Bruine knobbels van verschillende afmetingen op de wortels van de plant. Zieke stengels sterven af. De bacterie dringt de plant binnen langs kleine wondjes.

Wortelknobbel

Geen chemische bestrijding mogelijk.

     

Aan de bovenzijde van de bladeren ontstaan kleine roodpurper vlekjes met een grijs puntje in het midden. Bij zware aantastingen doorboort de schimmel de bladeren en ontstaan er gaatjes.

De schimmel is waardplant specifiek

Bladvlekkenziekte (Sphaerulinia rubi)

Antischimmelpap Dithane WG

     

In het voorjaar zitten op het blad gele ‘hoopjes’. In de zomer ontstaan aan de onderkant oranje vlekken met oranje zomersporen. Nog later ontstaan zwarte wintersporen. Aan de onderkant van de bladeren. Het aangetaste blad valt af.

Roest

Dithane WG

     
Aan de bovenzijde van het blad verschijnen eind voorjaar, lichtgele, min of meer ronde vlekken. Aan de onderkant  van de bladeren bevinden zich corresponderende enigszins donkerder delen.

Frambozengalmijt

In de winter spuiten met een ‘winterolie’ zoals SUNSPRAY of ELEPHANT OLIE

     
     
     
   


Problemen en hun chemische behandeling in het kort


Bladluizen Okapi
Bladvretende rupsen       Okapi
Mineermotten Okapi
Spintmijten Sanmite
Trips Conserve
Witziekte Cosavet

2 reacties

  • Aukje d. Aukje d. Ik heb heel veel mieren op mijn frambozen lopen, is dat geen probleem? Ik zie niet echt schade aan de plant of de vruchten hierdoor.
    Donderdag 15 Juni 2017 om 16:26
  • Tom J. Tom J. Wij hebben sinds vorig jaar last van vreemde “knobbels” op de stengels van onze tweejarige frambozen. De frambozen geven overigens twee keer vruchten: 1 maal eind mei/begin juni en de nieuwe scheuten eind juli/begin augustus, die het daarop weer in eind mei/begin juni vruchten geven. De plant lijkt geen last te hebben van deze knobbels: er is gewoon bloem- en vruchtvorming, maar het ziet er niet normaal uit.
    Het is mij ook niet duidelijk of het beestjes/parasieten zijn of dat het iets plantaardige is. Je kunt deze knobbeltjes er namelijk van de stengels afvegen/-schrapen, waarna je kunt zien dat de buitenkant hard is (soort schil of schildje) en de binnenkant is zacht en wit slijmerig.
    Ik zou er graag een foto van plaatsen, maar ik weet niet of dat hier gaat. Ik vind op internet (ook niet in bovenstaand artikel) informatie die hierop lijkt en vraag me af of dit op termijn niet toch schadelijk gaat zijn voor de frambozen.
    Iemand een idee waar we hier mee te maken hebben?
    Met vriendelijke groet,
    Tom Jaspers
    Zondag 6 Mei 2018 om 12:36

Log in om een reactie te plaatsen