MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Zin en onzin van verticuteren

87719 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Donderdag 22 Maart 2018 Volg Eddy G.

Over het nut van verticuteren lopen de meningen fel uiteen. De enen zien het als een geschenk van de goden, terwijl anderen verticuteren mijden als de pest.

Wij zijn alvast geen voorstander van de methode en hebben daar goede redenen voor ...

Door te verticuteren wordt de grasmat grondig gereinigd van mos, vilt en dood gras. Op korte termijn is dit uiteraard zeer interessant. Eén bewerking en een massa storend materiaal verdwijnt uit de grasmat.

Op lange termijn daarentegen staan wij zeer huiverachtig tegen herhaald verticuteren, dit om meerdere redenen:

 1. Er verdwijnt jaar na jaar een enorme berg organisch materiaal uit de bodem. Vooral op langere termijn is dit nefast voor het gazon. De humus verdwijnt uit de bodem, gedaan dus met de malse bodem waarin het gras ongestoord diep kan wortelen.
 2. De bodem wordt hard en ondoorlaatbaar. Het gras kwijnt weg, mos voert de boventoon.
 3. Door herhaald verticuteren wordt de grasmat sterk beschadigd. De open plekken worden snel ingenomen door onkruid.
 4. Verticuteren gebeurt vaak in combinatie met het gebruik van ijzersulfaat om mos te doden. Hierdoor worden de nuttige composteringsbacteriën die de viltlaag afbreken massaal gedood. De bodem wordt biologisch verarmd.
   

Op lange termijn gaat het gazon van kwaad naar erger

Door het verslechteren van de bodemomstandigheden, gaat het mos jaar na jaar juist meer ontwikkelen. Je hoort veel mensen ook zeggen "verdorie, ik heb vorig jaar geverticuteerd, en nu staat er nog meer mos". Da’s ook niet verwondelijk als je de achterliggende factoren kent.

Gelukkig zijn er nu kalk en meststoffen met composteringsbacteriën die de viltlaag moeiteloos omzetten in waardevolle humus. Verticuteren wordt daarmee overbodig of is hoogstens aan te bevelen in gevallen van extreme mosontwikkeling of om de bodem eens oppervlakkig te verluchten.

15 reacties op dit artikel

15 reacties

 • L.W. N. L.W. N. Hoe heten de merken die 'kalk en meststoffen met composteringsbacteriën' bevatten? Ik heb een mosmat ipv een grasmat. Dus 1x verticuteren en dan voortaan met de aanbevolen meststoffen Zaterdag 25 Maart 2017 om 19:08
 • Ronny D. Ronny D. Is een zeer goede vraag , ben benieuwd welke merken dat zijn.
  Ik heb er geen idee van ?

  Mvg

  Despierre Ronny
  Zaterdag 8 April 2017 om 11:36
 • Hugo H. Hugo H. We hebben een oprit in dollemiet, d'as pure kalk, en er staat mos op! Ik begrijp daarom niet dat een gazon bekalken als een maatregel aangeraden wordt tegen mos.
  Mijn interpretatie is dat bekalken de pH van de bodem corrigeert, zodat het gras de voedingsstoffen beter opneemt en dus beter groeit, waardoor het mos minder ruimte krijgt. M.a.w. er is dan sprake van een indirect effect.

  Mijn aanpak om mos uit m'n gazon te houden is m'n gras niet te kort te maaien. 5cm is het minimum, in voor- en najaar maai ik het op 7 à 8 cm. Niet iedereen is daar even wild van, maar het helpt wel.
  Vrijdag 14 April 2017 om 09:57
 • Hugo H. Hugo H. Qua meststoffen heb ik trouwens nog een vraag: eentje die de wortelgroei expliciet bevordert?

  Jaren geleden had ik een product dat wonderen deed, nl. het zorgde ervoor dat m'n gazon uniform groen bleef, ook tijdens een warme droge zomer, zonder te beregenen. Dat product moest toegepast worden einde februari, wanneer het gras zich op een nieuw seizoen begon voor te bereiden.
  De meeste meststoffen stimuleren echter de bladgroei, toe te passen wanneer er lente in de lucht hangt, dat ligt commercieel interessanter. Maar bladgroei zonder wortelgroei is nefast wanneer de condities omslaan. Vandaar.
  Vrijdag 14 April 2017 om 10:06
 • Marie Louise H. Marie Louise H. Is er een vakman die deze vragen kan of wil beantwoorden , heb dezelfde problemen. Vrijdag 21 April 2017 om 08:28
 • Jeannette v. Jeannette v. @Hugo Hermans, een meststof die specifiek wortelgroei bevorderd is beendermeel.
  Vrijdag 21 April 2017 om 14:04
 • Kiki B. Kiki B. Marie Louise e.a. Het is vrij simpel. Wat Eddy schrijft wat betreft de negatieve impact van het verticuteren onderschrijf ik volledig. Echter, de oorzaak moet aangepakt worden, symptoombestrijding heeft weinig zin. Door het grasveld 2 x per jaar goed door te prikken zal er zuurstof bij de wortels komen. Het grasveld zal hierdoor niet beschadigd worden. Mos houdt niet van zuurstof en zal na de winter verdwijnen. ( in de winter heb je bijna altijd wel wat mos). Een adequate bemesting doet de rest. Bekalking is daarbij juist helemaal niet nodig, gras is niet eens een echte kalkminner. Ik zal er binnenkort eens een notitie aan wijden. Er zijn veel misverstanden over. Donderdag 20 Juli 2017 om 22:59
 • Dennis Z. Dennis Z. Kijk! Daar ben ik het helemaal mee eens Kiki! Zuurstof is zo belangrijk voor een grasmat! Kijk ook maar eens naar een voetbalveld. Deze wordt regelmatig belucht door te prikken met de prikrol of even de messen er door. Op deze velden kom je geen mos tegen en behandel mijn grasveld net zo. Geen mos... alleen af en toe een Paardebloem, maar die steek ik er zo uit omdat de bodem los blijft door het prikken. Mocht het echt vol mos staan, leen dan een verticuteermachine(kost je ander je anders minimaal €100,-) van een buurman en maak je grasmat een keer goed schoon. Daar waar nodig even bij zaaien en dan gewoon de boel lekker luchtig houden met een greep(€25,-) of van die spijkerschoenen(€15,-). De greep komt wat dieper en doe ik 1 keer in de twee maanden. Met de spijkersschoenen loopt het in het begin wat onwennig maar perfect voor oppervlakkige beluchting. Donderdag 14 September 2017 om 11:18
 • Roos T. Roos T. Wij hebben hier elk jaar ook best veel mos en verticuteren dan,maar levend mos verticuteren verspreidt de sporen.Onze PH is prima ,6,5 goed voor onze zandgrond.Ik heb al vaker laten beluchten door machine die propjes grond eruithaalde die weer gewoon vergaan.Echt helpen doet het niet onder de grote eiken is er altijd veel mos in het voor en najaar. Zaterdag 7 Oktober 2017 om 12:39
 • Wouter C. Wouter C. Geen twee zaken door mekaar gooien. Dit is een publi artikel dat geschreven is om lezers in de richting van hun producten te leiden. Het eerste deel van het artikel klopt, het tweede deel niet meer. Wanneer gaan mensen eens door hebben dat je mos niet wegkrijgt met kalk? 80% van de tuinen zijn overbekalkt (officiële cijfers van bodemkundige dienst) en dus veel te base (niet zuur genoeg!). De ideale ph voor een tuin ligt tussen 5.2 en 5.7. De viltlaag wordt trouwens niet moeiteloos omgezet omdat het vers materiaal betreft, het moet eerst nog composteren voor het humus kan worden. Eens je doorhebt dat gras (in een grasmat, zoals wij die willen) op termijn altijd het onderspit delft, dan ga je helemaal anders tegen je grasmat aankijken. Je moet er dus intensief mee bezig zijn wil je een feilloze grasmat hebben én heel goed weten wat je doet. Ga maw niet af op het eerste beste artikel om te weten wat je moet. Of stel je eigen verwachtingen bij. De beste methode om mos te vermijden is hier trouwens al aangehaald: laat je gras langer groeien. Heeft het meteen ook minder last van verdroging. Eén van de grootste oorzaken van een slechte grasmat begint meestal zelfs bij de aanleg. De machines waar menig tuinier mee komt aandraven zal je bodem zo hard aandrukken dat je onmogelijk gezonde planten kan krijgen en een hoop problemen krijgt na 5-10-15 jaar. Maar niemand die op dat moment nog het verband legt... .
  Groeten,
  Wouter Crucke, De Boomdokter.
  Zaterdag 10 Februari 2018 om 10:17
 • Hugo H. Hugo H. @Wouter, bedankt voor je advies, en bedankt om in te pikken op het advies om gras wat langer te laten. Alhoewel m'n gazon de voorbije ~5 jaar het jaar rond 5cm tot 7cm stond, verdrinkt het nu onder de mos :-(.
  Anderzijds, een vriend z'n pelouse is mosvrij. Zijn recept: een maairobot. Deze maait relatief kort, en zeer regelmatig. Volgens hem kan mos daar niet tegen.
  Zondag 11 Maart 2018 om 18:24
 • Carl V. Carl V. mijn ervaring is ; zin's wij zijn gaan mulchmaaien er nagenoeg geen mos meer in het gras is, goed bemesten waardoor je 2 keer in de week moet maaien onder droge omstandigheden
  dat doet een robot maaier ook in feite
  Vrijdag 16 Maart 2018 om 07:22
 • Tom M. Tom M. Volledig waar wat Wouter zegt... een goede start (aanleg) is het halve werk... Goede voorbereiding... Mijn buur en ikzelf hebben zo'n 30 jaar terug onze grasmat ingezaaid... Ik heb er uren tijd in gestopt ter voorbereiding (compost toegevoegd, startersmeststof gebruikt, egaliseren, onzuiverheden er uit...) Mijn buur heeft het laten inzaaien door een "tuinman"... vlug vlug en goedkoop, niks voorbereiding... ondertussen is alles al vernieuwd bij hem, met grasmatten :-/
  Tweemaal per jaar ga ik met mijn (zelfgemaakte) prikrol over het gazon, waarna ik gezeefde compost en fijn zand uitstrooi, wat via die gemaakte gaten tot bij de wortels kan. Zo blijven de poriën open en kan er lucht bij de wortels, én voeding. Verticuteren doe ik één maal per jaar, omdat ik de zekerheid heb van voldoende humus (compost) én omdat er toch veel dood materiaal weggenomen wordt, wat ook maakt dat water en voeding beter bij de wortels kunnen... Ik geniet al 30 jaar van een mooi groen tapijt, dat toch al veel te verduren had (tenten plaatsen, feestjes, spelende kinderen...)
  Donderdag 5 April 2018 om 21:18
 • Inge J. Inge J. De basis van elke gezonde plant ligt bij de bodem. Zorg voor een gezonde bodem met een rijk bodemleven. Er is niks mis met verticuteren als je een goede bodem hebt waardoor het plantje zich goed kan herstellen. Doordat gras regelmatig gemaaid wordt heeft het veel energie nodig om te herstellen. Deze energie haalt het plantje uit voeding (bemesting). Geef daarom gezonde bemesting. Bijvoorbeeld organische bemesting uit eiwitten en niet uit uitwerpselen van kippen, varkens of koeien. Er zijn organische meststoffen met zeoliet die ook nog eens de structuur van de bodem verbeteren. Maar nogmaals, het begint bij een gezonde bodem. De basis van alles. Dinsdag 1 Mei 2018 om 14:22
 • Jakke W. Jakke W. 2 keer bemesten met Ecostyle meststof en je moet Niet verticuren : De Gazon-AZ van ECOstyle is een 100% organische tuinmest voor een diepgroen en mosvrij gazon. De Voedingsstoffen komen snel vrij en werken tot 4 maanden lang. Daarnaast is de Gazon-AZ verrijkt met micro-organismen en Protoplus, een innovatief ECOstyle-patent, waardoor mos en onkruid nauwelijks kan krijgen in uw gazon Vrijdag 19 Oktober 2018 om 11:18

Log in om een reactie te plaatsen