MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Zomerbloembollen planten

4979 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

bloembollen planten.jpg

Wanneer planten?

Zomerbloeiende bollen en knollen plant u in het voorjaar. In volle grond doe je dat zodra de kans op (strenge) nachtvorst voorbij is. U kunt blijven planten tot eind mei. Je kan de bloembollen ook op voorhand planten in potten of bakken die je tijdens periodes met vrieskou, op een beschutte, vorstvrije plaats kan onderbrengen.

In de zon!

De meeste bollen zijn zonaanbidders. Zet ze op een zonnige plek in de tuin of in plantenbakken en potten die op een zonnige plek staan.

Je plant ze door met een schepje plantgaten en/of gleuven te maken.

Hoe diep? Regel en uitzondering

Er is een algemene regel voor de plantdiepte: plant een bol of knol twee keer zo diep als de bol hoog is. Een bol van vijf cm. gaat dus tien cm. de grond in. Een uitzondering geldt voor begonia's en dahlia's. Die plant u net onder de oppervlakte. Overigens vindt u op de verpakking altijd de juiste informatie.

Hoe ver van elkaar?

Voor kleine soorten is 10 cm. een goede afstand. Voor de gladiool twaalf cm., voor de begonia 25 cm. Wilt u aaneengesloten volle kleurvlakken? Dan mogen de meeste bollen gerust iets dichter bij elkaar staan.

Maak de grond los!

Voor het planten moet u de grond goed losmaken. Maak daarna de bodem enigszins gelijk, maar druk deze niet aan. Zomerbollen kunt u in elke grondsoort planten die goed water doorlaat. Extra bemesting is in principe niet nodig, maar is afhankelijk van de grond. Bij zware kleigrond kunt u de bovenste laag het best mengen met zand of compost, dat maakt de grond wat losser. Bakken vult u met tuinaarde of degelijke potgrond.

Meteen water!

Direct na het planten hebben zomerbollen extra veel water nodig om snel wortels te vormen. In de droge voorjaarsperiode moet u de grond in de tuin of in de bakken vochtig houden.


Door de bloeitijden te spreiden heeft u in een combinatiebeplanting gedurende de hele zomer een bloeiende border of balkon/terras. TIP: plant 20 Anemonen, 10 ornithogalum en 4 decoratieve dahlia's voor bloei in juli, augustus, september. Het resultaat zal u verrassen!

Spelen met hoogtes maakt een tuin levendig. U kunt dit realiseren via de keuze en de situering van bollen. Plant hogerezomerbollen zoals gladiolen, calla's, leliers, crocosmia als kleuraccent naast heesters, hoge vaste planten en siergrassen. Lagere zomerbollen zoals begonia's, oxalis en anemonen doen het goed tussen bodem-bedekkende vaste planten.

 

Uw eigen verse snijbloemen

Het is altijd heerlijk om bloemen in huis te hebben en des te leuker als u die vers uit eigen tuin kunt halen. Een aantal soorten zomerbollen is heel geschikt om als snijbloemen te gebruiken. Vooral gladiolen, crocosmia, dahlia's (zoals cactus- en decoratieve dahlia's) en lelies. Wilt u de tuin niet te veel verstoren met het wegsnijden van bloemen? Maak dan op een beschut plekje een apart snijbloemenhoekje. Plant de bloembollen daar iets dichter bij elkaar. Dan hebben de bloemen tijdens de groei steun aan elkaar en kunt u mooie rechte stelen oogsten. Ook voor snijbloemen geldt: let op de bloeiperiode en kies duz zomerbollen met een verschillende bloeitijd.

Kleurige potten en bakken

Veel zomerbloeiende bollen en knollen zijn geschikt om te planten in bakken en potten. Zo krijgt uw balkon een 's zomers accent en krijgt het terras wat extra kleur. Goede soorten zijn o.a. begonia, lage dahliasoorten, canna, eucomis, zantedeschia en oxalis. Bloembollen kunnen in vrijwel alle soorten bakken worden geplant. Bollen in een pot mogen wat dichter bij elkaar staan dan in de tuin.

Potten en de waterbehoefte

Potten vragen altijd wat meer aandacht dan de grond en beplanting in de tuin. In potten en bakken is te veel of te weinig vocht sneller een probleem. Een belangrijke voorwaarde is bijvoorbeeld dat het water weg kan en de bollen niet kunnen 'verdrinken'. Zorg dus dat er een afvoergat in de pot zit dat met potscherven wordt afgedekt. Ook moeten de bakken voldoende diep zijn om uitdroging van de bollen te voorkomen. Geef de bollen regelmatig water en verwijder de uitgebloeide bloemen.

AANRADER !!

Uit het grote assortiment hebben wij wel een voorkeur voor de Gladiolus callianthus 'Murielae' of Abessijnse gladiool. De witte bloemen met een dieppaarse vlek in de keel doen helemaal niet aan de traditionele gladiool denken, en ze verspreiden bovendien een heerlijke geur!

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen