MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Zomerbollen, drie exotische toppers

6473 x gelezen
Ellen v. door Ellen van der Peet • Vrijdag 4 April 2014 Volg Ellen v.

Als de voorjaarsbollen verschijnen in je tuin is het moment aan gebroken om  je te verdiepen in zomerbollen. De keuze is enorm. Dahlia’s bijvoorbeeld heb je in alle kleuren en diverse soorten. Nu een paar tips voor exotisch uitziende zomerbollen…

Abessijnse gladiool

Het eerste zakje wat ik heb aangeschaft dit voorjaar is gevuld met de Abessijnse gladiool. Met de gewone gladiool heb ik niet veel. Een stijve bloem die ook nog eens snel uitbloeit. Ik had een zakje bollen gekregen en daarom maar geplant. Maar enthousiast kon ik er niet over worden. Wel over de Abessijnse gladiool. Waarom? Niet alleen vanwege het veel elegantere en bescheidener voorkomen dan z’n naamgenoot (minder hoog), maar ook vanwege zijn geur. Op een warme zomeravond streelt de lucht je neus. Vanille…

Terrasplant maar ook mooi in een border

Plant de bol daarom dicht op je terras of in een pot. Hij houdt van een zonnig plekje. Je terras ligt meestal ook in de zon, dus de combi is uitstekend. Je kunt hem ook mooi met vaste planten combineren of siergrassen. Oorspronkelijk is de bol afkomstig uit Afrika/Ethiopië. Vroeger heette dat Abessinië, vandaar dus. Je begrijpt het vast al, afkomstig uit Afrika: niet winterhard. Dat betekent eruit halen in de herfst, bewaren en opnieuw planten. Dit gaat niet zo gemakkelijk. Ik heb het wel eens gedaan, maar de herbloei was niet echt goed. Gelukkig is de bol niet duur in vergelijking met de dahlia bijvoorbeeld en kun je hem ook opnieuw aanschaffen ieder jaar. Ik ga hem dit jaar toegedekt in de tuin bewaren, misschien volgt nog zo’n winter en dan zal de bol wel terugkeren…

Een andere tropische verschijning is de Canna. Een indrukwekkende plant, met heftige kleuren, oranje en rood. Ik heb deze bol een keer gekregen, met spectaculair blad en bloemkleur. Twee zomers van genoten en toen verloren omdat ik de bol was vergeten op te graven en in een koude winter overleeft deze ook niet. Dom, maar druk in november en opeens zit alles vast gevroren. Ik ga deze bol nog opnieuw aanschaffen voor dit seizoen. Ik kies voor de Canna Stratia, omdat het blad ook spectaculair is. Aangezien je daar een tijd naar kijkt, is dat belangrijk. De plant wordt zo’n anderhalve meter hoog. Is er ook met roze bloemen en donkerblad of felgroen blad en minder hoog. Canna’s komen uit Midden- en Zuid-Amerika.

 

Eucomis, kuiflelie of ananasplant: hoe je hem ook noemt ook weer zo’n zomerbol met een exotisch uiterlijk. Afkomstig uit Zuid-Afrika. Deze zag ik in een prachtige Belgische tuin. Zeer spectaculair. Tot mijn verrassing is deze winterhard als je er een laagje blad op legt. Dus toedekken, dan kan je ‘m laten staan. Dat is een prettige bijkomstigheid, want te veel moeten opslaan ergens in huis met het risico op uitdroging is nou eenmaal lastig. Te warm mag ook niet. Of met pot en al vorstvrij bewaren. In een pot is het onmogelijk om buiten te laten staan, dan bevriest de plant veel sneller. Deze heb ik nog nooit geprobeerd. Dat ga ik dit jaar eens doen… De bladverkleuring en zaadvorming schijnen ook de moeite waard te zijn. Daar houd ik van, planten met een beetje extra: geur, blad of zaadbollen. Als je het alleen van de bloei moet hebben, is een week of wat op een heel jaar maar beperkt.

Toch een mooie gedachte: met drie bollen haal je twee continenten in je achtertuin…

Lees verder op Groenjournalistiek »

2 reacties

  • Paula B. Paula B. Ik ga ze alle drie in onze volkstuin zetten, daar ben ik zomers meer dan in mijn eigen tuin. Dank voor deze info
    Zondag 6 April 2014 om 11:33
  • Ellen v. Ellen v. Graag gedaan, veel plezier in je volkstuin! Als je op facebook bent, daar heb ik een pagina groenjournalistiek.Liken en je krijgt regelmatig tips over alles wat met groen te maken heeft.
    Zondag 6 April 2014 om 15:30

Log in om een reactie te plaatsen