MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Zomersensatie: Passiebloem

4668 x gelezen
door MWPD • Vrijdag 8 Mei 2015

Mei is dé maand om je terras klaar te maken voor een zinderende zomer. De plant die op het trendy zomerterras niet mag ontbreken is de passiebloem. Het is een van de meest sensationele eyecatchers met spectaculaire bloemen die zich tot ver in het najaar laten zien. De passiebloem is niet voor niets door een jury van groendeskundigen uitgeroepen tot Terrasplant van het Jaar.

Passiebloem
De Passiebloem (Passiflora) is een klimplant met bloemen in de kleuren wit, paars, roze en rood. De bloemen met stampers en meeldraden zorgen voor een adembenemend plaatje. Met haar krullende ranken grijpt de passiebloem zich automatisch vast aan piramiden, klimvormen, rekken, gaas en draden. Ondertussen verschijnen er continu nieuwe bloemen. Wil je een feestelijk accent op de zomertuintafel? Pluk eens een paar bloemen en laat ze in een schaal met water drijven.
 Trendy combinatie
De passiebloem met haar nonchalante, klimmende groeiwijze past heel goed bij de pure, robuuste, verwilderde en natuurlijke uitstraling van ‘Unexpected Wild’, één van de tuintrends van 2015. Zet de plant in een betonnen bak of een terracotta pot. Voeg daarbij hortensia’s of petunia’s met bloemen in alle schakeringen blauw om de sfeer te versterken. Siergrassen zorgen voor een luchtig accent.
 
Tips

 • Geef de passiebloem een plekje in de volle zon.
 • Plant haar in een bak gevuld met potgrond voor kuipplanten. Zorg onderin voor afvoergaten met een bodempje potscherven of gebruik hydrokorrels. Overtollig (giet)water kan dan makkelijk weglopen.
 • Geef de passiebloem draden, een piramide, klimvorm of een rek, waar ze zich met haar ranken aan vast kan grijpen op weg naar de top.
 • De passiebloem is ook happy in een geveltuintje. Haal de tegels weg, vul een ruim plantgat met potgrond en zet de plant erin.

 

Verkiezing Terrasplant van het Jaar

De verkiezing van de ‘Terrasplant van het Jaar’ is een initiatief van Mooiwatplantendoen.nl. Sinds 1998 buigt een jury van groenspecialisten zich jaarlijks over de vraag welke kuipplant het predicaat ‘Terrasplant van het Jaar’ krijgt. Daarbij spelen criteria als trends, bloei en gemak een belangrijke rol. De Passiebloem is de opvolger van de Lantana (2014).

Lees verder op Mooi wat planten doen »

5 reacties

 • Nico E. Nico E. De passiebloem is prachtig, maar niet winterhard. Ik heb twee mislukte pogingen gedaan om een muurtje ermee op te fleuren.
  Vrijdag 8 Mei 2015 om 22:22
 • Ingrid V. Ingrid V. ik heb al een 5tal jaren 1 en heeft de winter altijd al doorstaan .
  Zaterdag 9 Mei 2015 om 09:57
 • Livia W. Livia W. Livia, Ik heb er al meer dan 15 jaar en dek mij plant voor de winter af met paardenmest en daarop bladeren lukt de harde winters te overbruggen. Veel succes,
  Zaterdag 9 Mei 2015 om 22:19
 • Mirjam d. Mirjam d. Mijn plant heeft de winter niet overleefd, maar ik ga het deze zomer toch weer proberen. Dit keer op een andere plek in de tuin en afgedekt als het weer winter wordt. Bedankt voor de tip, Livia:)
  Zondag 10 Mei 2015 om 19:46
 • Winnie S. Winnie S. Mijn passiebloemen (twee) hebben al twee winters overleefd, ik heb zelfs behoorlijk teruggesnoeid omdat ze ons terras dreigden over te nemen. Heeft iemand nog tips voor goed snoeien van passiebloemen? Nu heb ik maar wat gedaan ...
  Maandag 11 Mei 2015 om 18:09

Log in om een reactie te plaatsen