MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Zomersprokkels

312 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Zomersprokkels


Raar zomertje hé dat van 2007 :  je moest in juli naar het buitenland op reis of een leylandcipres zijn om te kunnen bruinen. Het is erg dit jaar : de takluis Cinara fresai zuigt zich tegoed aan de suikers die het rechtstreeks uit de takken zuigt van vooral strak geschoren hagen die meer dan 10 jaar oud zijn.

Deze suikers worden normaal gebruikt om nieuw bladweefsel (cellulose) of houtweefsel (lignine) op te bouwen, maar deze agressieve beestjes zijn gretig dat ze een groot deel van het suikerrijke vocht morsen en aldus op de onderliggende bladeren een zoete voedingsbodem voor de zwarte honingdauwschimmel ontstaat. Bovendien doen momenteel ook duizenden spintmijten zich  eveneens tegoed aan hetzelfde suikerrijke sap, dat ze uit de twijgen zuigen. Met hetzelfde nefaste effect. De enige remedie is op tijd ingrijpen met een kontact én systemisch insecticide en een acaricide.  Als het nog niet te laat is.  De boodschap is : groen houden wat nu nog groen is.

En ontsmet tijdig je snoeimateriaal : vergeet niet dat je via dit werktuig immers plagen over de gehele haag verspreidt ! En als je niet zelf snoeit, eis dan van de tuinman dat hij zijn snoeimateriaal ontsmet, met dettol of ethanol of zo (anders kunnen eventuele plagen overgebracht worden van andere tuinen).

Een leylandcipres heeft jammer genoeg geen regenererend vermogen : eenmaal bruin, blijft de spar bruin. Er zal dus komend plantseizoen danig wat opruimingswerk en invul- of aanplantwerk aan te pas komen om vele aangetaste hagen te fatsoeneren. In feite heb je met deze relatief goedkope snelgroeiers eigenlijk waar voor uw geld : de levensduur is niet zo hoog, en ook de onderhoudskost ligt zeer hoog (rap groeien = veel snoeien).

Ik zou zeggen bij de keuze van een nieuwe haag : bezin eer je begint. Op onze open tuin dagen van 22 tot en met 30 september kan je hier voor advies terecht, met extra korting ! Maar eerst gaan we er even tussenuit : van 11 tot en met 21 augustus is de kwekerij gesloten. En nee, we gaan niet bruinen...

Auteur: Peter De Coninck (Aquabotanica) Aquabotanica is een kwekerij in de westhoek met een collectie bijzondere planten en een mooie demonstratietuin.

Aquabotanica Iepersesteenweg 112 8630 Veurne Het bedrijf is gevestigd langs de afrit 1a van de autosnelweg E40 Brussel- Calais (tegenover de ingang van het Bakkerijmuseum te Veurne) Tel.+32 58 31.33.35 Fax. +32 58 31.52.39

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen