MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Zorgt DNA-databank voor revolutie in de appelsector ?

296 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Zorgt DNA-databank voor revolutie in de appelsector ?

Het gerenommeerde Nieuw-Zeelandse onderzoeksbedrijf HortResearch heeft de grootste DNA-databank van de appel vervolledigd en vrijgegeven. De sector van de fruitteelt staat daardoor voor een omwenteling en de consument mag zich binnen afzienbare tijd aan nieuwe, gezondere en smakelijker fruitvariëteiten verwachten, schrijft De Tijd.

In de databank van het staatsbedrijf HortResearch zitten meer dan 150.000 stukjes appel-DNA. Het gaat om DNA van actieve genen die kenmerken als de kleur en de smaak van de vrucht bepalen.

clip_image001(685).jpg

Door enkel de actieve genen op te sporen en te onderzoeken vermijden wetenschappers de hoge kosten en de vele tijd die kruipt voor het volledig in kaart brengen van het genoom. Wereldwijd werken een aantal teams aan het in kaart brengen van actieve stukjes DNA van de appel, maar de Nieuw-Zeelanders zijn al voor de tweede keer eerst met het publiceren van cruciale informatie. In 2004 kwamen HortResearch en het beursgenoteerde biotechbedrijf Genesis al met de gegevens van 100.000 stukjes appel-DNA. Nu komen er daar in de volledige databank nog eens 50.000 bij.

HortResearch deed zes jaar over het ontcijferen van de relevante stukjes appel-DNA. Daarmee kunnen onderzoekers te weten komen hoe genen alle aspecten van het fruit controleren, zoals de smaak, de kleur, het vitaminegehalte en zelfs hoe het zich kan verweren tegen ziekten. Fruitkwekers kunnen de genetische informatie gaan gebruiken voor nieuwe variëteiten aangepast aan de smaak van de consument en tegemoetkomen aan gezondheidseisen en de vraag van de industrie naar fruit dat minder gevoelig is voor ziekte.

HorstResearch is het meest bekend voor de ontwikkeling van de Zespri Gold. Die gele kiwi zonder dons deed in de zomer van 2000 voor het eerst Europa aan en veroverde snel de smaak van de consument. De genetisch uitgekiende vrucht is goudgeel vanbinnen en biedt een mengeling van perzik, mango, meloen en een vleugje citrus. Het bedrijf met 400 wetenschappers ontwikkelde ook een aantal nieuwe appelvariëteiten en perziken en is ook actief in functionele voeding en natuurlijke smaak- en reukstoffen.

Bron: VILT  23.03.2006 Meer info: www.hortresearch.co.nz

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen