MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Zuring

2129 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Zuring

Uit alle verschillende soorten zuring selecteerde Winiefred die heerlijk fris en zurig smakende veldzuring. De brede vlezige bladeren van dit gemakkelijkheid te kweken gewas - dat je trouwens ook nog in het wild aantreft - is een groente én keukenkruid dat tal van bereidingen een extra dimensie kan geven. Bovendien stimuleert het de vertering van al het lekkers dat je samen met deze zuring naar binnen werkt.

Namen noemen

Er zijn zoveel soorten zuring dat je al een echte botanicus moet zijn om ze allemaal te herkennen. Door kruisbestuiving werden er immers heel wat bastaardsoorten geboren die niet altijd even nuttig zijn. Ons interesseert vooral de veldzuring. Deze plant heeft immers niet alleen medicinale eigenschappen maar staat ook in de keuken zijn mannetje. Andere soorten zijn daarvoor dikwijls al te zuur. Dit in tegenstelling tot veldzuring dat een best genietbare zuurheid heeft. Als meest uitgesproken kenmerk zorgde deze citroenachtige zure smaak voor de Nederlandse naam, namelijk zuring. Daarnaast noteren we ook nog enkele streeknamen zoals het veel voorkomende zurkel, maar ook zuurberg of veldselker. in wetenschappelijke boeken wordt naar dit gewas verwezen als Rumex acetosa, behorende tot de duizendknoopfamilie of Polygonaceae Rumex, de Latijnse naam voor zuring, kan men vertalen als speer en verwijst naar de typische pijlvormige bladeren van veldzuring.

Gezond met zuring

In de Middeleeuwen werd zurkel gezien als een medicinaal wonder. Hartkwalen en koortsen moesten er - tenminse volgens de kruidendeskundigen van weleer - aan geloven dankzij een flinke portie zurkel. Vandaag wordt veldzuring, waarvan enkel de jonge bladeren worden gebruikt, eerder aanzien als een voedzaam lentegewas. Net zoals spinazie bevat deze plant een goede dosis ijzer en vitamine C. De bladeren werken in zekere mate bloedzuiverend, waterafdrijvend en laxerend. Vette maaltijden verteren ook beter dankzij het toevoegen van wat veldzuring. Ook wie een gebrek heeft aan eetlust, kan die wat aanzwengelen met zurkel. Tenslotte kan zurkel je ook van pas komen bij zweren en allerhande andere huidproblemen; Gebruik het aftreksel van 25 gram bladeren op 1 liter water als lotion of maak een kompres met het kruid.

Let op: overdrijf nooit met het eten van zurkel. Dit kan immers leiden tot nierstenen. Zuring is ook af te raden voor reuma-, artritis- en jichtleiders. Ook wie last heeft van zijn ademhaling, maag longen of lever kan dit gewas beter van z'n menu schrappen. Gebruik zuring ook nooit in combinatie met mineraalwater.

Winiefred weet raad

  • NETELPRIKKEN

Ben je lelijk toegetakeld door netels? Wrijf de netelprikken in met gekneusde bladeren van zuring.

  • INKTVLEKKEN

Inktvlekken op linnen verwijder je door ze in te wrijven met gekneusde zuringbladeren. Daarna de behandelde vlek met zeep uitwassen en het linnen grondig uitspoelen.

Beestig goed

Als je de bladeren van zurkel aan hennen voedert, dan geven ze heerlijke donkergele eieren. De verse bladeren vormen bovendien ook een heusde traktatie voor je konijnen. Let wel op: te veel zuring kan ook bij dieren diarree veroorzaken.

Volksweetjes

Vroegger knabbelden kinderen graag op zuringsbladeren... de zuurtjes uit de tijd van weleer.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen