MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Zuurkool

1834 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Zuurkool, ook wel choucroute genoemd, wordt gemaakt van witte en/of savooiekool. Om zuurkool te maken verwijder je de lelijke buitenbladeren en de kern, je maakt ze schoon en laat ze goed uitlekken. Snij daarna de kool heel fijn. Vroeger werd de kool ingelegd in de zogenaamde ‘Keulse pot’ in de kelder. Je legt een laagje fijne kool op de bodem en bestrooit dit met grof zout (1 à 2%). Zo leg je laagje na laagje. Je kan er ook eventueel jeneverbessen aan toevoegen en een scheut karnemelk. De bovenste laag geef je een extra laagje zout. Zo is alles klaar voor het fermentatieproces waarbij de suikers in de kool worden omgezet in zuren. Afdekken met een linnen doek en een deksel dat net binnen het vat of de pot past. Het deksel verzwaren. Zet dit in een koele ruimte. Het zout onttrekt vocht aan de kool en de melkzure bacteriën kunnen zich in die omstandigheden ontwikkelen dat de bederfbacteriën geen schijn van kans maken. Het zout vervult hier dus niet de rol die het bij pekelen doet. De inwerking van het melkzuur op de witte kool voert tot het eindresultaat: een licht verteerbare zuurkool met een hoog vitamine C-gehalte. Vitamine C kan zich perfect handhaven in een zuur milieu. Na zowat 3- 8 weken is dit alles klaar voor consumptie.

   witkool.jpg

Weetjes omtrent zuurkool
• Kolen die industrieel tot zuurkool worden verwerkt gaan daarvoor tegenwoordig in grote voorraadputten (zuurkoolputten). Dit zijn een soort betonnen zwembaden met aan de zijkanten een aantal tappunten, waaruit overtollig vocht kan afvloeien. De putten worden luchtdicht afgedekt met plastic zakken die gevuld zijn met water.
• Noord-Holland, met zijn lichte kleigrond, wordt de koolschuur van Europa genoemd.
• Het zuur in de kool is melkzuur dat ontstaat door een natuurlijk proces waarbij zetmeel en koolhydraten door melkzuurculturen worden omgezet. Deze zorgt ervoor dat de ingemaakte kool lang houdbaar blijft.
• Zuurkool werd in West-Europa geïntroduceerd door de nomadenvolkeren.
• In Griekse en Romeinse kelders heeft men houten vaten ontdekt die reeds bestemd waren voor de bereiding van zuurkool.
• Waarschijnlijk komt de bereiding van zuurkool uit China waar de bouwers van de Chinese Muur, zuurkool als krachtvoer kregen. Waarschijnlijk werd dit gemaakt door gesneden kool te overgieten met wijn.
• Ontdekkingsreizigers en veroveraars maakten van de goede houdbaarheid van zuurkool dankbaar gebruik. Het was ook een middel tegen scheurbuik omwille van het hoge vitamine C- gehalte.
• Zuurkool is licht verteerbaar, activeert de darmflora en bevordert de stoelgang.
• Zuurkool is heerlijk als rauwkostsalade. Meng het bijvoorbeeld met appelen, ananas, noten, rozijnen.
• In een pan meng je zuurkool met 4 à 5 eetlepels water, witte wijn of appelsap. Breng dit aan de kook en kook de zuurkool in 25 à 30 minuten zachtjes gaar. Hoe korter u kookt, hoe rijker aan vitamines.
• Zuurkool is in diverse smaken verkrijgbaar in de voedingswinkels.

 

Voedingswaarde per 100 gram

Kcal: rauw 7, gekookt 8

Vitamine C: rauw 25 mg, gekookt 15 mg

IJzer: rauw 0,3 mg, gekookt 0,4 mg

Vezel: rauw en gekookt 3,2 gram

(Bron: voedingscentrum)
WINIEFRED OVER ZUURKOOL (+ recepten) : LEES MEER
• Externe links
BROUWLAND.COM   (materiaal om zelf zuurkool te maken) INFORMATIEVE WEBSITE : KLIK HIER

[Zuurkool -]

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen