MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Zuurminnende planten houden van compost

3361 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Heide, azalea en rododendrons houden van een zure bodem. Bij het aanplanten van deze of andere zuurminnende planten wordt traditioneel veel turf gebruikt om de bodem te verzuren. Maar deze planten vragen zure én luchtige grond.

Op het eerste zicht lijkt het toedienen van compost met een neutraal tot kalkrijk karakter ongeschikt. Hoe zit dat juist?

Turf is een ‘steriel product’, dat ’s zomers bovendien gemakkelijk uitdroogt. Het toevoegen van compost aan turf biedt tal van voordelen:

  • Compost zorgt voor een levendige bodem en activeert daarbij vooral de micro-organismen die aan het natuurlijke afbraakproces deelnemen.
  • Compost brengt voedingstoffen aan die op langere termijn zullen werken.
  • Compost verbetert de structuur van de bodem wortels goed kunnen hechten en toch aan zuurstof geraken.
  • Compost beperkt het risico op uitdrogen van de bodem omdat de waterhuishouding beter wordt geregeld. De bodem wordt niet te droog maar ook niet te nat! 

Een goed bodemverbeterend middel voor zuurminnende planten is een mengsel van 20% VLACO-compost en 80% turf. Van dit mengstel kan je 3 tot 5 m³ tussen de planten strooien ofwel in de plantput voor ongeveer 1/3 van het volume bijmengen. 

Voor meer tips over compost in je tuin kijk op www.tuingrond.be

Bron: Vlaco vzw

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen