

Hallo lente!
Hoera! De lente hangt in de lucht. Weg met die grauwe, grijze dagen en tijd om de bloemetjes buiten te zetten. Met lentebloeiers als violen, primula’s en Bellis geef je het terras en balkon razendsnel een complete metamorfose waar de kleuren vanaf spatten.
De madelief is een vaste plant.. zet em in je tuin!
MijnTuin.tv

Tuinkalender voor februari
Met deze zachtere temperaturen lijkt het of de lente voor de deur staat... wat kan er allemaal al gebeuren in de tuin?
Hoe en wanneer erwten zaaien
De meest voorkomende teelt is deze van doperwten en sluimererwten (peulerwten). Van doperwten eten we de jonge groene zaden, van sluimerwten worden de peulen geoogst. Erwten zijn ideaal om vroeg aan de slag te gaan want ze houden niet echt van warm weer, daarom kunnen ze ook moeilijk in de zomer worden geteeld.
De moestuin in februari
In februari kan het weer alle kanten uit. Het is zo'n maand die het lentegevoel kan opwekken, maar het blijft een wintermaand waarin de koude nog flink van zich kan afbijten. Wie in het bezit is van een koude bak of werkt met plastic tunnels kan alvast van start gaan. Het is in deze periode vooral belangrijk om de temperatuur in de gaten te houden en niet te vroeg te starten.
Ze zijn er weer, de schitterende winterviolen
Ze zijn er weer... de schitterende winterviolen. Op het balkon, in de tuin, op het terras, bij de voordeur, aan schuttingen of de gevel. Ze stralen tot diep in het voorjaar en geven zelfs kleur aan de koudste winterdagen.
De serre doorspoelen met sneeuw
Omdat er in een serre geen natuurlijke doorspoeling gebeurt door regenbuien, kunnen er zich in de bodem, na verloop van tijd zoutconcentraties ophopen, afkomstig van ondermeer meststoffen. Hoge zoutconcentraties zijn nadelig voor de gewassen die in de serre worden geteeld.
De vijver tijdens de winter
Zelfs in de koudste periode van het jaar heeft een vijver zijn charmes: de stevige stengels van riet, lisdodde, bies… blijven ondanks de vorste en sneeuw overeind en zijn vaak het enige verticale elementen in een spiegelvlakke vijver.
Wintersnoei in januari
In deze periode kan het zijn dat we moeten afrekenen met vrieskou, maar het kan ook nog boterzacht zijn. Regel is dat we niet snoeien tijdens periodes met flinke vrieskou.
Topper in de winter: witloof
We zijn er tot in alle uithoeken van de wereld voor bekend: witlof. In feite is de naam heel goed gekozen, want het gaat om het loof van de cichoreiwortel, dat wit is: witlof dus! Het wordt vooral in België, maar ook wel in Nederland geteeld op basis van een variëteit van de wilde cichoreiwortel, is heel lekker; kan zowel rauw als gekookt of gestoofd worden gegeten en met allerlei andere voedingsmiddelen worden gecombineerd. Bovendien is het een heel gezonde groente.
Gratis tulpen plukken in Amsterdam en Antwerpen!
Vanaf januari is het weer tulpentijd. Het seizoen van deze energieke bloem barst los en tulpen zijn in haast alle kleuren en vormen verkrijgbaar. Knalroze, dieppaars, vuurrood of fluoriserend geel… tulpen stemmen vrolijk en geven energie.
5 manieren om je planten te beschermen tegen de winterkoude
Wie zijn planten tijdens de winter niet kan onderbrengen in een vorstvrij winterverblijf kan gebruik maken van enkele specifieke materialen om de planten de nodige bescherming te geven. Zelfs wanneer je planten zijn ondergebracht in een niet-verwarmde winterberging, kan het noodzakelijk zijn om de planten nog eens extra te beschermen tijdens extra koude winterdagen en/of -nachten. Vooral planten in potten zijn gevoeliger voor koude.
Deze week in de tuin: Tuintips voor eind december

Winterbedden in de wintertuin
Voor wie tuiniert op zware, natte en laaggelegen grond, is het aan te raden om winterbedden aan te leggen.