MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Open Monumentendag Breda: "groen van toen"

08 september 2012 12:00 tot 08 september 2012 17:00  •  34 locaties in Centrum Breda, Ginneken, Ulvenhout en Princenhage, Nederland

Type: Thema-dagen

De Open Monumentendag Breda op zaterdag 8 september a.s. belooft een dag vol spannende verhalen, adembenemende wandelingen en inspirerende belevenissen te worden. Met een thema als 'Groen van Toen' zijn niet alleen monumentale panden, maar ook groene monumenten als hofjes, stadspark, villatuinen en begraafplaatsen opengesteld. Open Monumentendag Breda wordt om 12.00 uur op muzikale wijze geopend door de stadsbeiaardier en de Torenblazers Breda. Tot 17.00 uur zijn talloze activiteiten gratis te bezoeken. 

De 34 locaties die meedoen, zijn te vinden in het centrum van Breda, maar ook in Princenhage, Ginneken en Ulvenhout. Bezoek ze wandelend, met de fiets (lekker groen), de historische bussen of de paardentram. Het grootste groene monument van Breda is te beleven vanaf het water: varend over de singelring vertellen verhalenvertellers spannende verhalen en leer je alles over de Bredase monumenten, hun functie en ontwerp.

Het programma is gevarieerd en leuk voor alle leeftijden. Bij de Kapucijnen is bijvoorbeeld een Tai-Chi workshop. In Ulvenhout laat je je betoveren door het geluidskunstwerk in de molen of bekijk je de gebrandschilderde ramen van de Laurentiuskerk met een verrekijker. Altijd al een Foomp willen maken? Dat kan in het Valkenberg, waar je tevens groene gedichten leert schrijven. Liever muziek? Er is keuze uit harpmuziek (Villa De Haghe), gitaarmuziek ('t Hofhuys van Van Aalst) en pianomuziek (Grimhuysenpark - De Uitdaging). Wie van fotografie houdt, zorgt ervoor een bezoekje aan de Art Nouveau villa aan de Academiesingel te hebben gebracht. Literatuurliefhebbers genieten van het programma bij De Geus, waar Jaap Robben voorleest uit zijn allernieuwste poëziebundel. Voor een verrassingstocht langs verborgen plekken bezoek je het Markdal. Maar er is meer, véél meer: het totale programma is zien op www.openmonumentendagbreda.nl

Wie een smartphone heeft, kan de speciale route volgen. Op initiatief van Gebouw F, het Nederlands Architectuur Instituut en Stichting BLIKsum is speciaal voor Open Monumentendag Breda een begin gemaakt met UAR Breda (Urban Augmented Reality). Door je smartphone te richten op een monument uit de route, krijg je met behulp van Augmented Reality, tekst, beeld, archiefmateriaal en film aanvullende informatie. De app is te downloaden in de App Store of Android Market (zoekterm: UAR).

'Duik in het Duister' is de spannende familieroute van de Open Monumentendag. Tussen 19.00 en 22.00 uur worden sloten van hekjes gedraaid, klimt het publiek door de heg en worden de schaduwmeesters van het Groene Genootschap ontweken. Deze theatrale tocht vol avonturen en magische gebeurtenissen is leuk voor jong én oud! Wie mee wil doen, start bij de Spinolaboot aan de Kraanstraat tussen 19.00 en 20.30 uur.

Informatie over de Open Monumentendag Breda is te vinden bij de VVV op de Grote Markt en de informatiestand op de Ginnekenmarkt. Programmaboekjes liggen ook klaar bij de deelnemende locaties.  

Link: http://www.openmonumentendagbreda.nl

Locatie


34 locaties in Centrum Breda, Ginneken, Ulvenhout en Princenhage, Nederland

Alle evenementen