MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Winterwandeling in Nationale Plantentuin van België

19 januari 2013 tot 20 maart 2013  •  Nationale Plantentuin van België, Domein van Bouchout, Nieuwelaan 38, 1860 Meise, Belgie

Type: Open-Tuin-Dagen

Wie meent dat er in de koudste periode van het jaar geen bloemen te bespeuren vallen, moet beslist eens een kijkje komen nemen in de Plantentuin. Een winterse wandeling neemt je mee langheen een 50-tal verschillende plantensoorten die op dit ogenblik op hun mooist zijn. 

Geur en kleur
Verwacht geen uitbundige bloei zoals in de lente maar een ingetogen schoonheid, eigen aan dit seizoen. Hoewel winterkamperfoelie (Lonicera standishii & L. x purpusii), toverhazelaar (Hamamelis), wintersneeuwbal (Viburnum x bodnantense ‘Dawn’) of winterzoet (Chimonanthus praecox) stuk voor stuk struiken zijn met een bloemenpracht en een heerlijke geur die je in de winter niet gauw verwacht.


Subtiel
Kleinere planten zoals winterakoniet (Eranthis hiemalis), paars nieskruid (Helleborus purpurascens), Kaukasische cyclaam(Cyclamen coum subsp. caucasicum) of dubbele sneeuwklokjes dwingen ons even neer te hurken en hun subtiele pracht van dichterbij te bekijken.


Takken en schors
Op dit ogenblik zijn ook de takken en schors van heel wat struiken en bomen extra opvallend. Bij de bandwilg (Salix udensis ‘Sekka’) vergroeien de jonge twijgen tot de meest bizarre krullen. De takken van de heel wat bramen- en kornoeljesoorten (Cornus) lijken wel permanent bevroren of net in vuur en vlam te staan. Of wat dacht je van de prachtige schors van de papierbastesdoorn (Acer griseum), van de rode slangenesdoorn (Acer capillipes) of van de tibetkers (Prunus serrula).


Altijd zomer
Mocht het weer toch niet meezitten voor een buitenwandeling dan kan je uiteraard altijd terecht in het Plantenpaleis om in een van de recent vernieuwde kassen van de zomer te dromen onder tropische gewassen zoals de kokospalm, de cacaoboom of bananenplant. Je kan ook de woestijn in of de in de Lentekas de camelia’s, die hun buitenbroertjes enkele weken voor zijn, in vol ornaat zien staan.

Aan de slag
Zelf planten ? De meeste van deze winterse schoonheden zijn helemaal niet zo moeilijk te vinden in het betere tuincentrum. Mits wat goede zorgen tover je de bloembak van je balkon of de stuikenhoek in je tuin om tot een plekje vol geur en kleur in deze bloemenarme periode.

Praktisch
De gratis wandelfolder wordt u aangeboden van 5 januari tot 20 maart bij het toegangsticket.
Toegangsprijs 6 €; 60+ en personen met beperkingen 5 €; – 18 jaar en begeleiders van personen met beperkingen gratis; studenten : 3 €.
Het ticket geeft toegang tot alle collecties van de Plantentuin waaronder het Plantenpaleis (deels in renovatie).
Vergeet voor de winterwandeling niet laarzen of stevige stapschoenen aan te trekken!

Nationale Plantentuin van België
Domein van Bouchout, Nieuwelaan 38 – 1860 Meise (op 3 km van het Atomium)
Autosnelweg A12 Brussel-Boom (Antwerpen), afrit 3 ‘Meise’
Bus "De Lijn" 250 en 251 vanuit het Brusselse Noordstation
Info 02-260 09 70 – info@br.fgov.be 

Link: http://www.plantentuinmeise.be

Locatie


Nationale Plantentuin van België, Domein van Bouchout, Nieuwelaan 38, 1860 Meise, Belgie

Alle evenementen