MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Basiscursus Permacultuur

02 februari 2013 13:00 tot 17 april 2013 16:00  •  Korftlaan 6 2628HL Delft NL

Type: Cursus

Leer een eetbare tuin aan te leggen die ook mooi, nuttig én in balans met zijn omgeving is. Een Permacultuurtuin heeft de diversiteit, stabiliteit en de veerkracht van een natuurlijk ecosysteem.

In het voorjaar van 2013 start een nieuwe basiscursus: ‘Permacultuur in je eigen huis en tuin’
In deze cursus leer je wat permacultuur precies is en hoe je het kan toepassen in je eigen leefomgeving. Je leert de principes en uitgangspunten en hoe je hier in je eigen huis en tuin mee om kan gaan.

Wat is permacultuur?
Permacultuur is een ontwerpmethode die zijn inspiratie haalt uit de natuur om leef- en werkomgevingen te ontwerpen die de diversiteit, de stabiliteit en de veerkracht vertonen van natuurlijke ecosystemen. Met permacultuur kan je een lekkere eetbare tuin ontwerpen die niet alleen mooi, maar ook nuttig is. Ook kun je met permacultuur leren hoe je je huis energieneutraal of zelfs energieproducerend kunt maken. Het slimme ontwerpsysteem van permacultuur biedt praktische mogelijkheden om zelf te bouwen aan een wereld die ook op de lange termijn goed is vol te houden.

Cursus
De cursus “Permacultuur in je eigen huis en tuin” richt zich vooral op eetbaar groen in je eigen huis en tuin. De andere gebieden van permacultuur worden alleen heel kort behandeld. We bekijken vooral hoe je verschillende soorten planten kunt gebruiken om je permacultuursysteem op te bouwen en te versterken. Hoe verbeter je bijvoorbeeld de bodem, welke planten versterken elkaar, wat is het effect van bepaalde planten op de voedingsstoffen en hoe stapel je planten in ruimte en tijd. Daarnaast bekijken we hoe we verschillende energie- en hulpbronnen kunnen benutten. Ook oogsten, vermeerderen en bewaren
komen aan bod. De cursus bestaat uit 5 theorieblokken. Daarnaast zijn er 2 praktijkblokken waar we in een permacultuurtuin het geleerde in de praktijk brengen. De cursus vindt plaats bij de Papaver, Korftlaan 6 in Delft en wordt gegeven door Eric Pol.

De cursusdagen zijn: 2, 9 februari, 2, 16, 30 maart, 6, 20 april. Tijdstippen zijn van 13.00-16.00 uur. De kosten van de cursus zijn € 269,00 incl.btw (inclusief koffie, thee en cursusmateriaal). Voor vrijwilligers van Stichting Groenkracht geldt een aangepast tarief.

Over Eric Pol
Eric is gediplomeerd permacultuurontwerper. Hij is sinds 2009 aan de slag om de permacultuurprincipes in zijn eigen leefomgeving toe te passen. Zo zijn bijvoorbeeld de Zaaiertuin, de permacultuurtuin van Op Hodenpijl en de buurttuin Wippolder onder zijn begeleiding tot stand gekomen. Nog meer eetbare initiatieven zijn in ontwikkeling. Inmiddels heeft hij samen met Esmeralda van Tuinen de basis gelegd voor een netwerk van eetbaar groen in Delft en omgeving. “We werken aan een stad die veerkrachtig met de uitdagingen van onze tijd om kan gaan door samen met inwoners, organisaties en ondernemers, Delft steeds groener en eetbaarder te maken en de kennis hierover te verspreiden.”

Wil je meedoen?

Geef je dan op per e-mail groen@groenkracht.nl of kijk op onze website.

Link: www.groenkracht.nl

Locatie

De Papaver
Korftlaan 6
2628HL Delft
Nederland

Alle evenementen