MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

3de Tuinmarkt in kasteelpark Blommeghem in Marke

05 mei 2013 10:00 tot 05 mei 2013 17:30  •  Van Belleghemdreef 8510 Marke BE

Type: Beurs

Het park van kasteel Blommeghem in Marke vormt op zondag 6 mei het prachtig decor voor de Kortrijkse Tuinmarkt. De cel economie, De Volkstuin Marke en tal van handelaars slaan hiervoor de handen in elkaar.
Het goede weer houdt aan en dat beweegt heel wat mensen om in de tuin te werken. Elke bloemen-, planten-, of tuinliefhebber zal dan ook zijn gading vinden op deze Kortrijkse Tuinmarkt.
 

De naam van het kasteelpark in Marke verwijst naar de Heerlijkheid Blommeghem uit de 14de eeuw. Dit was toen het administratief centrum van Marke. Het Goed te Marke naast het park aan de Van Belleghemdreef, vroeger Kimpens Hof genoemd, was de woning van de baljuw. Het huidige kasteel Blommeghem is gebouwd in neogotische stijl en dateert uit het jaar 1900. Vroeger waren kasteel en het park met een dreef rechtstreeks verbonden met het centrum van het dorp. Tussen 1951 en '77 diende het kasteel als gemeentehuis van Marke.

Wanneer je het park via de hoofdingang binnenkomt en het kasteel voorbij wandelt, stoot je op twee prachtige libanonceders. Het zijn kolossen in hun soort en daardoor echt zeldzaam in onze streek. Voorts vind je op verschillende plaatsen in het kasteelpark olmen. Ze zijn als gevolg van de olmenziekte en onderlinge concurrentie voor een deel afgestorven. Maar precies hierdoor vormen ze de ideale broedplaats voor vogels. De grote bonte specht bijvoorbeeld beitelt zelf zijn hol in de olmen. Maar ook spreeuwen, mezen en holenduiven nestelen hier graag. Typisch voor stadsgroen Kasteelpark Blommeghem ten slotte is de diversiteit aan boomsoorten. De valse christusdoorn, beuk, ruwe berk en es; je vindt ze dankzij de naambordjes moeiteloos terug.
Het kasteelpark is 1,25 hectare groot, het park ligt eveneens op de wandelroute "Het prikkelpad".


(Bron: Kortrijk in 't groen, een overzicht van parken en groenzones. Realisatie Directie Leefmilieu - stad Kortrijk)
 

Link: www.devolkstuinmarke.be

Locatie

Kasteelpark Blommeghem
Van Belleghemdreef
8510 Marke
België

Alle evenementen